Zeeuws bedevaartsoord ‘Vrouweputje’ zoekt exposanten voor alternatieve markt

Leestijd: 2 minuten
Maandag 09 mei 2022 – 20:17 – Bron: Redactie kerk/A. Springer – Beeld: EMB
  -‘s Heer Arendskerke-  De stichting ‘het Vrouweputje‘, het bedevaartsoord bij ‘s-Heer Arendskerke, is voornemens een markt te organiseren voor mensen die alternatieve diensten en producten aanbieden. Daarvoor zijn zij zoekende naar exposanten. “Het is voor zaken die net even buiten de geijkte paden treden”, vertelt initiatiefnemer Kees Catsman.

“Zoiets past geheel in de stijl van het kleine bedevaartsoord. Verschillende verhalen doen de ronde over het bedevaartsoord, waaronder dat het water genezende krachten zou hebben. “Als je het water hebt aangeraakt, zou je geen last meer krijgen van zweren en andere huidklachten”, vertelt Catsman op de lokale omroep. “Ik ben er zelf een keer ingevallen!”, lacht hij.

Spirituele karakter

Het spirituele karakter van de plek zal dus doorklinken in de markt. “Mineralen, klankschalen, trommels, viltpoppen”, somt Catsman op. “Het zijn alternatieve dingen, maar het gaat er vooral om wat je gemeenschappelijk hebt”, voegt hij toe. “De ondertitel van het Vrouweputje is niet voor niks: bron van eenheid.”

Heilige maagd Maria

Al sinds de middeleeuwen staat het Vrouweputje bekend als een bijzondere plek. De Heilige maagd Maria zou er verschenen zijn en het water is volgens de verhalen geneeskrachtig. Ook is er een legende van een Mariabeeld dat vanuit de hemel in de put gevallen is. In 2019 was er sprake van dat de plek zou verdwijnen vanwege geldgebrek, maar dankzij nieuwe bestuursleden en subsidies kon de plaats toch blijven bestaan.

Geef een reactie op dit artikel