San Antonio Abad, ofwel vandaag krijgen dieren in Spanje de zegen

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 17 januari 2023 – 06:00 uur – Bron: TVE/Redactie kerk- Beeld: Publiek domein
 -Madrid- Vandaag is het ook in Spanje,17 januari. De traditie wil dat in Spanje vandaag de dieren een feestdag hebben, het is namelijk de naamdag van San Antonio Abad, in het Nederlands Antonius van Egypte. Op deze dag worden  feesten gehouden waarbij speciale Missen worden georganiseerd waar baasjes met hun huisdieren of elk ander dier naartoe kunnen gaan om de zegen te krijgen. Lees verder onder de reclame>


In Valencia viert men de avond voor de naamdag met een groot vreugdevuur: La hoguera, het grootste vreugdevuur ter wereld. In diverse dorpen en steden in Andalusië vinden speciale activiteiten plaats en in Madrid is er een enorme oploop bij de belangrijkste Kerk van de stad.

Kerk en dier

Het is vandaag druk, zeer druk bij de Spaanse Kerken, op de dag dat de Kerk de dieren zegent vanwege de naamdag van San Antonio Abad, de beschermheilige van alle dieren.

Het is een curieus gezicht om vele honderden mensen met hun katten, honden, cavia’s, vogels, varkens, paarden, ezels, konijnen, schildpadden en wat al niet meer bij de Kerk te zien waar zij wachten op de Priester die hun geliefde dier zegent. Het is een jaarlijks terugkerende traditie welke door veel gelovigen uiterst serieus wordt genomen.

H. Mis

In veel dorpen en steden vinden speciale Missen plaats die vanwege de grote aanloop meestal op straat voor de Kerk worden gehouden. Het geeft tenslotte nogal wat drukte en overlast wanneer men ook nog eens de dieren in de Kerk laat. Dat is bijvoorbeeld het geval in Madrid bij de Iglesia de San Antón in de calle de Hortaleza. Dit Kerkgebouw is, zoals de naam al aangeeft, vernoemd naar de beschermheilige en dus is dit de plaats bij uitstek voor de dierenliefhebbers en gelovigen.

Antonius van Egypte

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere Christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van Monniken in zijn Klooster in de Oostelijke Woestijn van Egypte.

Hij was de eerste Monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het Kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard. Athanasius van Alexandrië schreef de bekendste biografie over Antonius.

Bel

Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. Ook is hij beschermheilige van Essene en de Noord-Brabantse dorpen Sint-Anthonis en Terheijden. Zijn attribuut is een bel. Deze is soms bevestigd aan zijn staf. De varkens van zijn orde dragen ook een bel.

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde verpleegorde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.