-Brussel- Senegal is er in geslaagd de ernstige oogaandoening trachoom uit te bannen. Het land is daarvoor officieel erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.
“Ik prijs Senegal omdat het zijn bevolking heeft kunnen bevrijden van deze ziekte”, sprak Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de WHO. “Deze mijlpaal staat symbool voor de opmerkelijke vooruitgang die wereldwijd wordt geboekt in de strijd tegen vergeten tropische ziekten, en biedt hoop voor andere landen waar deze ziekte nog voorkomt.”
Trachoom, een ernstige ontsteking van het bindvlies van het oog, is een belangrijke oorzaak van blindheid in delen van de wereld waar nog veel armoede heerst, met name door een gebrekkige toegang tot schoon water en zeep. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en heeft sinds begin 1900 in Senegal gewoed.
Gezichtsreiniging
Senegal ging in 1998 een samenwerking aan met de WHO om deze oogziekte te bestrijden. Mede door de implementatie van de aanbevolen SAFE-strategie konden 2,8 miljoen mensen in 24 districten worden bereikt. De strategie omvat onder meer chirurgische ingrepen om blindheid te voorkomen en medicatie geschonken door geneesmiddelenfabrikant Pfizer via het Internationaal Trachoma Initiative. Alles start echter met de bewustmaking rond dagelijkse gezichtsreiniging, een verbeterde watervoorziening en sanitaire hygiëne.
Trachoom is de tweede tropische ziekte die Senegal weet uit te roeien. In 2004 werd het land officieel vrij verklaard van dracunculiasis, een pijnlijke huidziekte veroorzaakt door de guineaworm.
Eerder hebben acht andere Afrikaanse landen trachoom al uitgeroeid: Benin, Burundi, Gambia, Ghana, Malawi, Mali, Mauritanië en Marokko.