-Madrid- Een delegatie van de Spaanse bisschoppenconferentie, onder leiding van bisschop García Cadiñanos van Mondoñedo-Ferrol, is naar Dakar afgereisd om het ‘Atlantic Hospitality Project’ te promoten. Dit project wil migranten accurate informatie en veilige alternatieven bieden voor de gevaarlijke Atlantische route, de dodelijkste ter wereld in 2024, met bijna 10.000 doden.
In het jaar 2024 was de Atlantische route, die de kusten van West-Afrika met de Canarische Eilanden verbindt, de dodelijkste route ter wereld voor migranten, met een tragisch dodental van 9.757. Gezien deze situatie heeft de Spaanse Bisschoppenconferentie haar betrokkenheid bij de migratie versterkt door middel van het “Atlantic Hospitality Project “, een initiatief dat erop gericht is levens te redden door waardigere routes, accurate informatie en pastorale ondersteuning te bieden aan degenen die aan de migratietocht beginnen.
In dit kader is een delegatie van de Bisschoppelijke Subcommissie voor Migratie en Menselijke Mobiliteit naar Dakar (Senegal) gereisd om verschillende activiteiten met betrekking tot het project uit te voeren. De delegatie werd geleid door bisschop Fernando García Cadiñanos van Mondoñedo-Ferrol en voorzitter van de subcommissie. Hij kon ter plekke de omstandigheden ervaren waaronder veel van deze reizen plaatsvinden. Tijdens zijn verblijf bezocht hij een van de stranden waarvandaan regelmatig boten naar de Canarische Eilanden vertrekken.
De helft blijft in de zee
In een interview met Mediodía COPE beschreef de prelaat de sfeer aan de kust als volgt: Een strand vol leven, want er waren die dag veel vissers die vis meebrachten om te eten. Vrouwen kwamen naar de boten toe, kinderen liepen er rond. Maar zij vertelden ons dat er ’s nachts boten, kleine bootjes en sloepen uitvaren. De hoop op leven werd vermengd met het werk van veel Senegalezen rond de zee, maar ook met de hoop van veel migranten die naar de Canarische Eilanden trekken op zoek naar een beter leven.
Die hoop bestaat echter naast een dramatische realiteit. Zoals de bisschop uitlegt, bereiken veel van deze boten hun bestemming niet: “Het aantal doden is onbekend, omdat wij nooit weten hoeveel boten er vertrekken. Wel is bekend dat de helft van de boten op zee blijft.”
Met lege handen terugkeren is een sociale mislukking
Tijdens zijn bezoek zag Cadiñanos ook de wanhoop die veel families drijft om alles te riskeren om een familielid naar Europa te sturen: “Veel Senegalese families verkopen alles opdat hun kind of kleinkind de Atlantische route kan oversteken. Met lege handen terugkeren is een sociale mislukking.”
Gezien de misinformatie die wanhopige vluchtelingen krijgen en valse beloften stelt de kerk een gids voor die is ontwikkeld in het kader van het ‘Atlantic Hospitality Project’. Dit materiaal biedt informatie over hulpmiddelen en initiatieven om migranten te beschermen, integreren, promoten en verwelkomen, zodat zij hun migratieproject ‘vrij en veilig’ kunnen uitvoeren. Volgens Cadiñanos is het een hulpmiddel om ‘levens te redden’ en om ‘de hulpmiddelen en initiatieven te ontdekken die het project biedt om een welvarender leven te leiden’.
Wat betreft de spirituele dimensie van migranten , benadrukt de bisschop dat hun geloof een meerwaarde vertegenwoordigt voor westerse gemeenschappen: “Spiritualiteit helpt mensen altijd om het leven in moeilijke tijden het hoofd te bieden. Daarom zien wij migranten als mensen met een zeer belangrijke religieuze dimensie die gekoesterd moet worden en die onze geseculariseerde westerse samenleving verrijkt, die zich van God heeft verwijderd. Zij zijn een essentieel onderdeel, zij vernieuwen onze gemeenschappen en helpen ons te begrijpen wat God het menselijk leven brengt.