Trump verleent op de valreep gratie aan Steve Bannon, maar niet zichzelf of zijn familie

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 20 januari 2021 08:00 Bron: 1010WINS Foto: wiki

-Washington-Donald Trump heeft in zijn allerlaatste uren als president gratie verleend aan 143 mensen. Onder hen zijn vroegere adviseur Steve Bannon, maar niet zichzelf of zijn familieleden.

President Trump is officieel nog president tot vanmiddag 12 uur (plaatselijke tijd), en maakte van die laatste uren aan de macht gebruik om – zoals traditioneel voor uitgaande presidenten – nog een lijst met presidentiële pardons bekend te maken. Opvallend: hijzelf, zijn familie, of zijn advocaat Rudy Giuliani staan niet op die lijst. De president zou het advies hebben gekregen om dat niet te doen, omdat gratie een schuldbekentenis zou inhouden. Bovendien is niet duidelijk of zichzelf gratie verlenen juridisch wel mogelijk is.

Trump werd vorige week impeached door het Huis van Afgevaardigden, voor zijn rol in de bestorming van het Capitool. Giuliani was de voornaamste pleitbezorger van de ongefundeerde beweringen van verkiezingsfraude. Hij wordt momenteel (nog) niet vervolgd, maar het gerecht onderzoekt zijn activiteiten in Oekraïne, waar hij in opdracht van de president op zoek ging naar bezwarend materiaal tegen Hunter Biden, de zoon van Joe Biden. 143 mensen staan wél op de lijst die het Witte Huis woensdagochtend (plaatselijke tijd) in alle vroegte bekend maakte.

Steve Bannon (66) was een van de mensen die Trump aan de zege hielp in de presidentsverkiezingen van 2016, en was één van de belangrijkste adviseurs van de president in het Witte Huis. In augustus 2018 werd hij naar de uitgang begeleid, nadat hij ervan beschuldigd werd geld te hebben verduisterd dat zogezegd bestemd was voor de bouw van een muur op de grens met Mexico.

Eerder werd gedacht dat Bannon waarschijnlijk niet op het gratielijstje van Trump zou staan, nadat hij onder andere diens kinderen beledigd had. Medewerkers in het Witte Huis zouden Trump een pardon voor Bannon ook afgeraden hebben. Maar de afgelopen dagen en weken zouden beide mannen toch weer contact met elkaar gehad hebben, nadat Trump steun zocht in zijn beweringen van verkiezingsfraude. “Hij was een belangrijke leider van de conservatieve beweging, en staat bekend om zijn politieke scherpzinnigheid”, schreef het Witte Huis in een mededeling.