Tsunami aan faillissementen op komst

Leestijd: < 1 minuut
-AMERSFOORT- (ADN) Coronaconflictbemiddeling.nl: zo luidt de naam van een nieuw bemiddelingsloket waar ondernemers en hun schuldeisers vanaf 1 mei terecht kunnen om hun financiële geschillen (in der minne) op te lossen. Het loket is een initiatief van de Stichting Insolventie Mediation. Doel is om onnodige corona-gerelateerde faillissementen te vermijden.

Nu een aanzienlijk deel van de bedrijven de deuren gesloten moet houden, bijv. horeca, kappers, zal er een explosieve stijging van faillisementen komen volgens rechters en curatoren.

Voorzichtigheid betrachten

Over enkele weken zal er een tsunami aan faillissementsaanvragen op de faillisements-kamers afkomen. Steunmaatregelen van de overheid,  bankkredieten en huur-kwijtscheldingen kunnen deze ontwikkeling niet meer stoppen, zo denkt men. Dat een slecht renderend bedrijf failliet gaat is een economische wetmatigheid waar niemand aan wil tornen maar, anders ligt het wanneer er een faillissementsaanvraag voor ligt van een onderneming die tot aan de coronacrisis prima draaide. De Stichting Insolventie Mediation (SIM) heeft rechters opgeroepen bij dit soort aanvragen extra voorzichtigheid te betrachten.

‘Als voor een in de kern gezond bedrijf opeens het faillissement wordt aangevraagd, moeten rechters extra waakzaam zijn,’ verklaart senior-rechter Jacqueline Frima in het FD. ‘Dan kan er sprake zijn van misbruik van recht.’ Frima werkt bij de rechtbank Rotterdam onder meer als voorzitter van het team insolventie. Daarnaast is zij actief in verschillende advies- en toetsingscommissies en tevens als bestuurslid van SIM. Deze stichting heeft zich nu ten doel gesteld om onnodige corona-gerelateerde faillissementen te voorkomen.

De stichting verstuurt volgende week een verzoek aan rechters en advocaten om na te gaan of faillissementsprocedures via mediation kunnen worden opgelost. Partijen kunnen zich daartoe aanmelden via coronaconflictbemiddeling.nl. De stichting gaat vaste tarieven hanteren voor haar werk: 750 euro voor eenvoudige zaken, 1250 euro voor meer complexe zaken. Vereist is dat alle partijen vrijwillig meewerken aan de bemiddelingspoging.