Vandaag: H. Andreas Kim Taegon

Leestijd: 2 minuten

 Vandaag herdenkt de Kerk, de Heilige martelaar Andreas Kim Taegon.

Hij was de eerste Koreaan die Rooms-Katholiek Priester werd. Hij stierf de marteldood in 1846. Kim Taegon Andrea werd in 1821 geboren tijdens de Joseon-dynasty als lid van de yangban, de heersende klasse van Korea. Zijn ouders waren bekeerd tot het Katholieke geloof. Kims vader stierf de marteldood omdat hij openlijk het Christelijk geloof beleed, wat destijds in het confucianistische Korea verboden was.

Kim werd op 15-jarige leeftijd gedoopt. Hij studeerde aan een seminarie in de Portugese kolonie Macau en in het Filippijnse Lolomboy. In 1844 werd hij Priester gewijd door de Franse Bisschop Jean Joseph Ferréol, waarna hij terugkeerde naar Korea om er te missioneren.

Kim werd gearresteerd omdat hij de religieuze wetten had overtreden. In 1846 werd Kim gefolterd en uiteindelijk bij Seoul aan de rivier Han onthoofd. Naar verluidt zou hij vlak voor zijn dood hebben gezegd dat hij gelukkig was om het eeuwig leven binnen te gaan.

Bisschop
Ook mgr. Ferréol, de eerste Bisschop van Korea, was opgepakt. Hij had vóór zijn dood aangegeven dat hij begraven wilde worden naast Kim, die hij gewijd had en als zijn eigen zoon beschouwde. De Bisschop stierf op 3 februari 1853 van uitputting.

Martelaren van Korea
Andreas Kim Taegon werd op 6 mei 1984 door Paus JP II Heilig verklaard samen met 102 andere Koreanen. Hun gedachtenis op 20 september staat op de universele kalender van de Rooms Katholieke Kerk.