2018 kan voor Paus „rampjaar“ worden

2018 zou het “zeer moeilijke jaar” voor paus Franciscus kunnen zijn. De Vaticaanse correspondent Guido Horst schreef in een commentaar in de “Tagespost” van Würzburg. De paus staat voor het meest kritieke moment van zijn pontificaat, de reden hiervoor is vooral het misbruikprobleem in Chili: eind april komen drie Chileense slachtoffers van misbruik naar de paus, hij wil zich persoonlijk bij hen verontschuldigen. Maar dan meldt mediaportaal “Vaticaannieuws”, dat de paus de betroffenen tijdens zijn bezoek aan Chili had “belasterd”. Franciscus had bisschop Juan Barros “fel” verdedigd. “De aanklachten zijn nu echter bevestigd door de pauselijke speciale onderzoeker aartsbisschop Charles Scicluna en een lid van de Congregatie voor de geloofsleer, die de paus een uitgebreid rapport hebben gegeven.” Daarmee staat de paus nu met de ‘rug tegen de muur’ en zal hij door het stof moeten.

Dan, komen na  een excuusbrief van de paus, zijn 32 Chileense bisschoppen op uitnodiging van de paus naar het Vaticaan. De Europese media reageerden, aldus de beoordeling van Horst, “terughoudend. Zou iets vergelijkbaars zijn gebeurd ten tijde van paus Benedictus XVI. dan hadden de toonaangevende media hem ‘gevierendeeld’.

Een ander probleemgebied dat Horst in de ‘Tagespost’ noemde, de malaise met de media-baas Dario Edoardo Viganò en het falen van de Curiehervorming.

Bron: Tagespost Foto: Flickr

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*