Bisschop uit harde kritiek op Mgr Gänswein: “In machtsspelletjes verstrikt”

Bisschop Reinhold Nann uit Freiburg heeft Mgr. Georg Gänswein ongewoon scherp bekritiseerd in zijn  blog. Daarin schrijft hij ook over de tijd die zij samen in het Seminarie hebben doorgebracht.

-KEULEN- De Duitse Bisschop van Caraveli in Peru, Reinhold Nann (59),  bekritiseerde in een ongebruikelijke harde vorm Mgr. Georg Gänswein (63) omdat die “diep betrokken is  bij machtsspelletjes van de Vaticaanse Curie, hij is er in verstrikt”.

In zijn internetblog getiteld “Georg Gänswein – An Obituary” verwelkomde Nann het feit dat Gänswein, die zelf ook uit het Aartsbisdom Freiburg komt, tot nader order, als privé-secretaris van emeritus Paus Benedictus XVI zal functioneren en dat hij niet langer zal optreden als Prefect van het Pauselijk Huis als de “altijd glimlachende man achter de Paus”: “Dat is nu voorbij – eindelijk!”

Franciscus heeft “de vleugels van Gänswein gekortwiekt”, gaat Nann verder. Zelf heeft hij lang de indruk gehad dat de ‘kliek’ rond Benedictus de arme oude emeritus Paus heel krachtig manipuleerde en hem voor hun intriges gebruikte. Het brein achter dit alles zou eigenlijk alleen de secretaris (Gänswein red) kunnen zijn geweest.’ Nu heeft Gänswein zichzelf overschat, net als destijds Kardinaal Gerhard Ludwig Müller, wiens functie als Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer door Paus Franciscus niet werd verlengd.
“Ik bid elke dag voor Paus Franciscus”, benadrukt Bisschop Nann, “dat hij het kaf van het koren in het Vaticaan kan onderscheiden en de Curie en de Kerk door de Heilige Geest kan worden opgeschoond”. Nann werd in 2017 door Paus Franciscus benoemd tot Bisschop. Hij voegt eraan toe dat Gänswein tijdens zijn tijd op het Seminarie hard was geweest in verbale aanvallen en “extreem conservatief”. In een Duitse Parochie zou Gänswein “ondraaglijk zijn geweest vanwege zijn polariserende aard”.

Nann vertrok meer dan 20 jaar geleden naar Peru en werkte daar als Priester in arme Parochies in de hoofdstad Lima, evenals in de Andes-hooglanden en het Amazonegebied. In mei 2017 werd hij door Paus Franciscus benoemd tot Prelaat van de territoriale Prelatuur Caravelí en in augustus van datzelfde jaar tot Bisschop gewijd. Het Vaticaan had enkele dagen geleden bevestigd dat Gänswein, tot nader order, als privé-secretaris van emeritus Paus Benedictus XVI zal aanblijven. Er is (nog)  niets bekend over ontslag of verlof als prefect van het Pauselijk Huis.

Eerder meldden Duitstalige media dat de vervanging van Gänswein hoofdzakelijk te wijten was aan de ‘ongelukkige presentatie’ van het laatste boek van Kardinaal Robert Sarah over Priesterschap en Celibaat, waaraan Benedictus XVI een bijdrage leverde. De publicatie werd door velen gezien als een grove belediging aan het adres van Paus Franciscus.

Geef een reactie op dit artikel