Chileense Bisschoppen: pijn, verdriet, schaamte

-CHILI-VATICAANSTAD- Er waren “fouten die niet hadden mogen gebeuren”: vóór de ontmoeting met paus Franciscus gaven de bisschoppen van Chili een onaangekondigde persconferentie. Ze toonden de bereidheid om te veranderen. Vandaag dinsdag treffen zij de paus, een gezellig ‘onderonsje’zal het niet worden.

Vandaag ontmoeten de Chileense bisschoppen paus Franciscus om te praten over het schandaal rond het (sexueel)misbruik van jongeren in Chili. Er is “pijn en schaamte” over de misdrijven begaan door geestelijken bij minderjarigen. Er waren “ernstige fouten die nooit hadden mogen gebeuren”, zei de secretaris-generaal van de Chileense bisschoppelijke conferentie, hulpbisschop Fernando Ramos uit Santiago, maandagavond in Rome. Om de crisis te beheersen, is een “geest van vernieuwing en verandering” nodig, zei Ramos.

Van dinsdag tot donderdag consulteert paus Franciscus de zittende en sommige voormalige Chileense bisschoppen over de oorzaken en omstandigheden van jarenlang seksueel misbruik van minderjarigen, evenals over zijn eigen aanvankelijke steun aan de kerkleiders. Al op voorhand hadden sommige bisschoppen van het land de bereidheid uitgesproken tot radicale veranderingen tot en met het aanbieden van hun eigen ontslag. Kardinaal Francisco Javier Errazuriz was onlangs het gesprek van de dag. De 84-jarige aartsbisschop van Santiago de Chile wilde – ondanks de uitnodiging aan hem – niet afreizen naar Rome “om persoonlijke redenen”. Hij had Franciscus kort tevoren in het Vaticaan ontmoet tijdens een bijeenkomst van de K9-kardinaalsraad in het Vaticaan. Afgelopen zaterdag, na een telefoontje van de paus om toch aanwezig te zijn, ging hij aan boord van een vliegtuig naar Rome.

Franciscus verklaarde van tevoren dat hij tijdens of na de vergadering geen commentaar op de gesprekken zou geven. De Chileense bisschoppenconferentie, die werd bijgewoond door bisschop Juan Ignacio Gonzalez, vertegenwoordiger van de Nationale Commissie voor kerkmisbruik, vond plaats in de studio van radio Vaticaan, maar werd niet aangekondigd door het Vaticaan.

Al twee weken geleden had de Paus een aantal dagen gesproken met drie slachtoffers van misbruik door een Chileense priester. Deze slachtoffers uitten zich vervolgens op een positieve manier over de gesprekken met Franciscus, maar eisten ook duidelijke en effectieve antwoorden en maatregelen.

Bron: Radio Horeb Foto: Pixabay

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*