Conservatieve Katholieken roepen Paus tot publieke boetedoening op

De Paus heeft de “heidense ‘Godin’ Pachamama” aanbeden en de St. Pieter ontheiligd: Dat staat in een brief met inmiddels 100 ondertekenaars. De Bisschoppen, wereldwijd, worden daarin tot een “broederlijke terechtwijzing” van de Pontifex opgeroepen.

-ROME- (KNA) Een groep conservatieve Katholieken, onder hen de Duitse Fürstin Gloria von Thurn und Taxis, hebben Paus Franciscus tot een openbare publieke boetedoening wegens ketterij opgeroepen.

De Heilige Vader heeft de “heidense ‘Godin’ Pachamana aanbeden en daarmee de Kerk van de Apostel Petrus ontheiligd, aldus een deze week op diverse internetfora gepubliceerde brief met rond 100 ondertekenaars. Daarin worden de Bisschoppen wereldwijd tot een “broederlijke terechtwijzing” van de Paus opgeroepen; gelijktijdig moeten de Bisschoppen de gelovigen er voor waarschuwen, het voorbeeld van de Paus in de overtreding van het eerste Oud-Testamentische gebod te volgen, omdat zij anders veroordeeld zijn tot eeuwige verdoemenis.

Reden voor de actie is de Amazone-Synode in oktober, bij aanvang van deze Synode werd gebeden voor de schepping, met Zuid-Amerikaanse inheemse gebruiken en voorwerpen, in de Vaticaanse tuinen.

Inheemse symbolen  waren ook tijdens de Synode en vieringen meerde malen te zien, onder andere houten figuren van een naakte zwangere vrouw, die het leven zelf en de toekomst zou  symboliseren. Behoudende Katholieken hebben diverse “Pachamama”-beelden uit de Romeinse Kerk Santa Maria in Transpontina gehaald en daarna in de rivier Tiber gesmeten. De Oostenrijkse abortustegenstander Alexander Tschugguel zou, naar eigen zeggen, achter deze diefstal van de figuren zitten.

Müller, Brandmüller, Voderholzer en Eleganti zouden steun geven

De petitie “tegen deze heiligschennis” beroept zich er op dat diverse elementen van de ceremonies door meerdere Kardinalen en Bisschoppen als “ketterij en ontheiliging” bestempeld worden. Als medestanders worden genoemd de Duitse Kardinalen Walter Brandmüller en Gerhard Ludwig Müller alsook de Regensburger Bisschop Rudolf Voderholzer en de Zwitserse Hulpbisschop Marian Eleganti.

Tot de ondertekenaars behoren volgens het blog “Stilum Curiae” van de voormalige Vaticaancorrespondent Marco Tosatti, de Duitse filosoof Josef Seifert en de emeritus Freiburger theoloog Hubert Windisch alsook de Priester Stefan Dreher, Overste van de Petrusbroederschap in Stuttgart.

Ondertussen verdedigt de Mexicaanse Bisschop Felipe Arizmendi de ceremonies in de Vaticaanse tuinen aan het begin van de Amazone-Synode. De herhaaldelijke beschuldigingen van een kleine groep zeer conservatieve Katholieken, dat de aldaar gebruikte figuren en rituelen ketters zijn, klopt absoluut niet, aldus Arizmendi in een column in de Vaticaanse krant ‘Osservatore Romano’ (gisteren).

Het ging om “Symbolen van het inheemse dagelijkse leven”. Deze zijn “niet alleen cultureel, maar ook religieus te verstaan, maar niet in de betekenis van aanbidding”, verduidelijkt de voormalig Bisschop van San Cristobal de Las Casas in Zuid-Mexico. Een Aymara in Bolivia had hem ooit uitgelegd: Pachamama (Moeder Aarde) en Inti (Vader Zon) zijn Goden “alleen voor leden van de inheemse bevolking, die nog niet bekeerd zijn”. Wie bekeerd is, die ziet deze als “kostbare gaven Gods”. Overigens is het “enorm schaamteloos, om de Paus als ketter te veroordelen, want dat was hij niet, en hij zal het ook nooit zijn”, schrijft de Bisschop verder. Zie ook video >

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel