Corona: Italië en Vaticaanstad en de gevolgen voor het toerisme

Leestijd: 3 minuten

Corona-crisis en de gevolgen voor het Rome-toerisme.
Een bijna lege Sint Pietersbasiliek en gesloten horeca

door Roland Juchem

-Rome- Afgelopen donderdagavond kwam het Coronavirus binnen in Vaticaanstad. In de ambulance van het kleinste staatje ter wereld, in het hart van Rome, werd een patiënt positief getest op het Coronavirus, deelde Vaticaanwoordvoerder Matteo Bruni mee. Men informeerde onmiddellijk de Italiaanse autoriteiten en staat met hen in voortdurend contact.

Kort daarop het Pauselijke twitterbericht: “Ik wil nogmaals de aan het Coronavirus lijdenden en de medische vakmensen, die hen verplegen, mijn medeleven uitdrukken.” Kort daarvoor werd bekend, dat de Apostolische Bibliotheek en de Pauselijke Archieven door de epidemie in de komende weken gesloten zullen zijn. Afgelopen maandag had men nog onder internationale belangstelling de documenten over Paus Pius XII geopend.

Angstaanjagende stilte

Het dagelijkse leven in de ‘eeuwige stad’ ligt lam. Maandag verstuurde de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia bijna wanhopig wervende reclame-emails: “Don’t stop flying – Italy keeps moving and we keep flying”. Maar op de vliegvelden rond Rome heerst een angstaanjagende stilte.

Wie toch naar Rome komt, valt van de ene verbazing in de andere. Sinds donderdag zijn de scholen in het ganse land gesloten en moeten de ouders hun kinderen thuis opvangen, de files in en om Rome zijn bijna helemaal verdwenen. Bij de Trevi-fonteinen staan geen rijen toeristen meer. In plaats van meer dan twee uur, hoeven bezoekers nu nog maar vijf tot tien minuten te wachten om toegelaten te worden tot de Sint Pietersbasiliek. Betere tijden voor de toerist waren er maar zelden.

Alleen al deze week hebben meer dan 800 groepen afgezegd.

In de grote Sint Pieter is het stil en toeristen voelen zich in het enorme gebouw bijna verloren. Zoals in alle Godshuizen in Italië zijn ook hier de wijwaterbekken leeg. “In minder dan één week zijn de bezoekersaantallen ingestort”, zegt een van de opzieners. “Wel rond  80 tot 90 procent”, schat hij. Alleen al deze week hebben meer dan 800 groepen afgezegd.

Ook de Vaticaanse musea, naast de Sint Pieter, de grootste toeristenmagneet van het  Vaticaan – en een van de belangrijkste inkomstenbronnen – voelen de teruggang in bezoekersaantallen. Becijferen wil men dat liever niet. Bijzonder veiligheidsmaatregelen zijn er niet, de verantwoordelijken gaan er van uit, dat bezoekers de door de Italiaanse regering uitgevaardigde maatregelen ter harte nemen: Minimaal een meter afstand van andere mensen houden, geen handen schudden of mensen omarmen.

De economische gevolgen zullen veel erger zijn dan het virus zelf

Terwijl in de eeuwige stad tal van evenementen worden afgezegd – zelfs de grote Rafael-tentoonstelling -, biedt de schatkamer van de Sint Pieter gratis entree. “De economische gevolgen zullen veel erger zijn dan het virus zelf”, zegt de man aan de kassa van een souvenierwinkel en kijkt triest uit zijn ogen. Nu reeds wordt de economische schade voor de handel en het toerisme in Rome op rond 800 miljoen Euro geschat. Hotels sluiten in de avond hun bars om personeelskosten uit te sparen.

De altijd en overal aanwezige restaurant-proppers alsook selfiestok- en straatverkopers rondom het Vaticaan zijn zeldzaam geworden. Op taxi-standplaatsen staan nu dubbele rijen auto’s met wachtende en verveelde chauffeurs. De huidige forse afname van toeristen is volgens Carlo Cafarotti, expert voor handel en toerisme in Rome, nog niet zo tragisch. Problematischer zijn wel de afzeggingen, die in maart en april nog gaan komen.

Ondertussen kijkt men in het Vaticaan zelf met grote zorg op de komende Stille-Week en de Paasdagen. Met Palmzondag begint op 5 april het hoogseizoen als het om de Rome-pelgrims gaat. Niemand wil er aan denken, wat er gebeurt, als de noodtoestand in het land tot dan zal voortduren. Rust en kalmte bewaren is nu eerste burgerplicht.

Staatspresident Sergio Mattarella riep via de televisie zijn landgenoten op, “Vertrouwen te hebben en zorgvuldig de aanwijzingen van de regering op te volgen”.

Dat doen óók de Bisschoppen van het land: in de H. Mis een meter afstand houden van je buurman/vrouw, geen vredesgroet, geen mondcommunie. De Pauselijke Universiteiten in Rome zijn, zoals ook andere instituten, voorlopig gesloten. De Opus-Dei-Hogeschool Santa Croce wil vanaf aanstaande maandag door middel van computers en internet onderwijs-op-afstand aanbieden. “Dat lijkt mij – bij alle onzekerheid – een goed bericht”, aldus de woordvoerder van de school, “en voor een Pauselijke Universiteit best wel progressief”.

(Roland Juchem is Vaticaanonderzoeker bij KNA-press/Foto: publiek domein)