Curiekardinaal uit weer kritiek op ‘concentratiekamp’ Moria

-Rome- (KNA) Na de brand in het vluchtelingenkamp Moria uitte de Poolse Curie-Kardinaal Konrad Krajewski scherpe kritiek op de politiek in Europa. 

Reeds tijdens zijn eerste bezoek in 2016, samen met Paus Franciscus, “Hebben wij geeist, dit ‘concentratiekamp’, zoals de Paus het destijds terecht noemde, dit nieuwe Europese kamp te sluiten”, zegt hij in een interview met het Italiaanse dagblad ‘Corriere della Sera’.

De woordkeus ‘concentratiekamp’ gaf destijds aanleiding tot kritiek, vanwege de associatie met de Nazi-kampen. Franciscus alsook Krajewski bedoelen echter kampen, in welke veel mensen geconcentreerd worden en vastgehouden. Al jaren kan het kamp Moria, waarin uiteindelijk bijna 13.000 mensen ‘wonen’, ontruimd worden, aldus Krajewski in het interview.

Een onmenselijke politiek

Het Vaticaan en de gemeenschap Sant’Egidio konden helaas slechts enkele tientallen personen naar Italië halen, zegt de Kardinaal. Daar worden de mensen goed geïntegreerd, leren Italiaans, gaan naar school en kosten de belastingbetaler geen Eurocent, volgens Krajewski, de Sociaal-gezant van de Paus.

Met hun passiviteit vermoorden politici mensen. “Een onmenselijke politiek, die haaks staat op de Europese waarden.” God-zij-dank zijn er nog geen berichten over gewelddadig-heden. Maar “Hoeveel mensen moeten er nog sterven, voordat wij eindelijk in beweging komen?”, aldus de Kardinaal.

Op de kritiek, men kan “toch niet iedereen opnemen”, zegt hij: “Dat klopt niet. Het is slechts een kwestie van politieke wil. De families, die wij in Italië opgenomen hebben, kosten de staat helemaal niets, één handtekening was voldoende  geweest.”

Geef een reactie op dit artikel