De Paus wil hervormen, maar willen zijn Bisschoppen dat ook ?

Er is haat in de kerk. De agressiviteit wordt elk jaar erger.

Zaterdag 02 oktober 2021 06:01 – Bron: Redactie kerk/KNA/KirchenZeitung- Beeld: PB
  -Linz- Volgens de Italiaanse Vaticaan-expert Marco Politi steunt de meerderheid van de Bisschoppen de hervormingen die door Paus Franciscus zijn geïnitieerd niet. De meesten van hen zijn bang of willen niets veranderen aan de kerkleer, aldus de journalist en auteur in een interview met de Linzer ‘KirchenZeitung’.

Daarom zal het hervormingsproces meer tijd vergen dan het huidige Pontificaat. Franciscus kan wel wat willen, maar moet ook rekening houden met de huidige machtsverhoudingen binnen de kerk, zegt Politi: “Het is niet zo dat de Paus alleenheerser is en alles kan beslissen zoals hij wil.”

Conservatieve stroming

Er is nog steeds een zeer sterke conservatieve stroming in de wereldkerk. In zijn ambtsjaren heeft Franciscus de demonisering van homoseksualiteit van eerdere Pontificaten van tafel geveegd en een open debat tussen de Bisschoppen over getrouwde Priesters mogelijk gemaakt tijdens de Amazone-synode. “Dat is een grote sprong voorwaarts als je aan het verleden denkt”, zegt de Vaticaankenner.

Toenemende haat in de kerk

Volgens Politi woedt er al jaren een ‘burgeroorlog’ in de kerk. “Het begon met de familiesynode in 2015, waar traditionalistische en conservatieve krachten sterk mobiliseerden tegen deze Paus. Er is haat in de kerk. De agressiviteit wordt elk jaar erger.”

Ondertussen ziet de auteur wel duidelijke vooruitgang, zowel in de inspanningen van de Paus voor meer transparantie in de financiën van het Vaticaan alsook in de strijd tegen misbruik in de kerk. Ook in Noord-Europa heeft zich een goede structuur gevormd om misstanden aan te pakken. “Dat werkt – laten wij zeggen – 80 procent goed en 20 procent minder. Maar de structuur is er.” Politi herinnert aan de afzetting van veel Bisschoppen in de nasleep van de misbruikcrisis. “Dit zijn geen woorden, het zijn daden”, benadrukt hij.

Marco Politi (74) is een Duits-Italiaanse journalist en auteur die decennialang als verslaggever in het Vaticaan heeft gewerkt. In 2012 trok hij de aandacht met zijn boek ‘Benedictus. Crisis van een pontificaat’, waarin hij Paus Benedictus XVI een ‘zwakke’ leider van de kerk noemde.

Geef een reactie op dit artikel