Ex-medewerkers eisen 9,2 miljoen schadevergoeding van Vaticaan

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 11 november 2022 – 06:01 uur – Bron: Redactie kerk/ADN/RAI – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Twee voormalige werknemers van het Vaticaan klagen hun ex-werkgever aan en eisen 9,2 miljoen euro aan schadevergoeding.

Volgens de Italiaanse omroep RAI eisen de voormalige accountant Libero Milone en zijn plaatsvervanger Ferruccio Panicco compensatie voor gederfde inkomsten, reputatie- en geestelijke schade. Ook willen de beide mannen documenten publiceren over financieel wangedrag door Vaticaanse medewerkers en geestelijken. Paus Franciscus nam de beide mannen in 2015 aan als onderdeel van zijn curie-hervorming.

‘Snuffelen’

Voorheen werkte Milonej voor de internationale accountantsorganisatie Deloitte en de Verenigde Naties. In juni 2017 ontsloeg het Vaticaan Milone, zonder opgaaf van reden. Hij werd beschuldigd van het overschrijden van zijn bevoegdheden en het ‘snuffelen’ in het privéleven van bisschoppen en kardinalen. De ontslagprocedure werd destijds in gang gezet door de toenmalig tweede man van het Vaticaanse Staatssecretariaat, kardinaal Giovanni Angelo Becciu.

Kardinaal Becciu op zijn beurt moet zich momenteel verdedigen voor het Vaticaanse Strafhof samen met negen andere beklaagden voor verschillende financiële overtredingen. Het Vaticaan sprak destijds in de zaak Milone van een beëindiging van de arbeidsrelatie “met wederzijds goedvinden”. Milone, zei kort na zijn vrijlating dat hij gedwongen was een, door het Vaticaan geschreven ontslagbrief te ondertekenen. Het Vaticaan ontkent deze beschuldiging. Wel liet het Vaticaan weten zelf ook onderzoek naar Milone te doen.

 

 

.

Geef een reactie op dit artikel