Franciscus eerste Paus die V.A.R. bezoekt

Voor de eerste keer bezoekt een Paus het Arabisch schiereiland. Van 3 tot 5 februari reist Paus Franciscus naar de Verenigde Arabische Emiraten, liet het Vaticaan donderdag 6 december weten. De eerste reis van een paus aan het Arabische schiereiland in 2019, is precies 800 jaar na de historische ontmoeting van de Heilige Sint Franciscus van Assisi met de sultan van Egypte Malek el Khamil , die wordt beschouwd als de voorloper van de moslim-christelijke dialoog.

Uitgenodigd werd de Paus door Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi. Francisus zal deelnemen aan een internationale conferentie “Broederschap onder het volk”, aldus het Vaticaan. Tevens heeft de Paus met zijn bezoek de uitnodiging van de Katholieke kerk in de Verenigde Arabische Emiraten aanvaard. Lees verder onder de foto>>>

De reis maakt deel uit van de dialooginspanningen van de Paus met de islam. Franciscus had al verschillende overwegend islamitische landen bezocht, meest recent Bangladesh. In 2017 reisde hij naar Egypte, waar hij sprak tijdens een interreligieuze vredesconferentie aan de prestigieuze Al Azhar Universiteit.

“Dit bezoek van Paus Franciscus toont evenals die in Egypte, het fundamentele belang dat de Heilige Vader hecht aan de interreligieuze dialoog”, aldus Vaticaanwoordvoerder Greg Burke. Burke kondigde ook het thema van het bezoek aan: “Make Me a Path to Your Peace.” “Dit is de bedoeling van de Paus wanneer hij naar de Verenigde Arabische Emiraten gaat,” zei Burke. “Het wordt een belangrijk thema op deze reis, omdat alle mensen van goede wil aan vrede kunnen werken.”

Christenen in de V.A.R.

In de Verenigde Arabische Emiraten is een belangrijke minderheid van de bevolking is Christen
De Verenigde Arabische Emiraten garanderen de vrijheid van godsdienst in hun grondwet, maar in de praktijk blijkt dagelijks dat niet-islamitische religies nogal wat beperkingen zijn opgelegd. Vanwege de duizenden buitenlandse gastarbeiders is een deel van de bevolking Christen. De Emiraten behoren tot het Apostolisch Vicariaat Zuid-Arabië, dat zich in Abu Dhabi bevindt. Vicaris is de Zwitserse Kapucijn Bisschop Paul Hinder.

Bron: ADN/EWTN Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*