Gänswein: Er is geen anti-Franciscus-lobby in het Vaticaan

De prefect van het pauselijk huishouden, aartsbisschop Georg Gänswein, heeft in een interview met het Duitse tijdschrift “Stern” (donderdag 17 mei 2018) berichten van een anti-pauselijke lobby in het Vaticaan bestempeld als “clichés die in door de media zijn gefabriceerd”. De vraag waarom Francis zo populair is in de wereld en naar verluidt controversieel binnen de katholieke kerk,  beschouwt hij als een door de pers gemaakte oppositie. “In tegenstelling tot deze lichtgevende figuur worden donkere verhalen verzonnen en verspreid, volgens welke in het Vaticaan geheime pauselijke tegenstanders en kliekjes aan het werk zijn, de media spreken nu eenmaal graag kwaad,” zei Gänswein. Dit zijn ‘clichés en verzinsels en hebben weinig met de realiteit te maken’.

Aartsbisschop Gänswein is de privésecretaris van emeritus Paus Benedictus XVI. Hij werkt ook als prefect van het pauselijke huishouden voor paus Franciscus en heeft, zoals hij zelf toegeeft, een goede relatie met beide. “Ik bedoel, we kunnen redelijk goed opschieten, ondanks alle verschillen in karakter, stijl en temperament,” zei Gänswein over Franciscus.

In het interview becommentarieerde de aartsbisschop ook de kruisdiscussie welke in Duitsland wordt gevoerd, evenals de roep voor een vrouwenpriesterschap en de afschaffing van het celibaat.

Gänswein verwelkomde het laatste  regeringsbesluit van de regering van Beieren om in alle overheidsgebouwen een crucifix verplicht zichtbaar op te hangen. “Het weerhoudt de staat van de verleiding om totalitair in het leven van mensen in te grijpen”, zei Gänswein. Tegelijkertijd bekritiseerde hij de aartsbisschop Kardinaal Reinhard Marx in München. Marx zei dat de overheid het kruis niet voor politieke doeleinden op een populistische manier moet gebruiken.  Gänswein zei dat de uitlatingen van Marx kunnen zorgen voor splitsing, onrust en tegen elkaar opzetten van mensen. Marx relativeerde later zijn uitspraken door te zeggen dat  hij in wezen blij was met kruisjes in de openbare ruimte.

Een afschaffing van het verplichte celibaat voor priesters weigert Gänswein. Deze stelling vertegenwoordigt hij ook wanneer er een tekort aan priesters dreigt, benadrukte de prefect van het pauselijke huis tegenover de “Stern”. “Zelfs als de nood groot is, mogen we waardevolle dingen niet overboord gooien.”

Hetzelfde geldt voor Gänswein ook met betrekking tot de eisen voor een vrouwenpriesterschap. Hij houdt het daar bij paus Johannes Paulus II, die decennia geleden duidelijk maakte dat vrouwen in de katholieke kerk nooit priester kunnen worden. “De kerk is gebonden aan de wil en het woord van Christus, en zij heeft geen bevoegdheid om enige verandering in deze precaire kwestie van het geloof aan te brengen.”

Bron: Stern/ARD Foto: EWTN

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*