Gänsweins onthullingen lijken bestseller te worden

Leestijd: 2 minuten
Aartsbisschop Vincenzo Paglia: “Zijn mond houden ware beter geweest
Zondag 8 januari 2023 – 11:00 uur – Bron: Redactie kerk/RAI/ADN – Beeld: Publiek domein
 -Rome- Fragmenten uit het nieuwe boek van Aartsbisschop Gänswein halen momenteel wereldwijd de krantenkoppen. Het Italiaanse dagblad ‘Il Messaggero’ meldt onder de kop “Op de dag van de begrafenis een aanval van Gänswein op Bergoglio”. Het gaat met name over het feit dat Gänswein in het boek klaagt over het feit dat Paus Franciscus hem op non-actief zette. Toen Paus Franciscus hem in februari 2020 voor onbepaalde tijd op non-actief plaatste als Prefect van de Pauselijke huishouding, was hij “geschokt en volledig sprakeloos”, zegt Gänswein over zichzelf. Lees verder onder de reclame>

 

Niets dan de waarheid

Gänswein ‘spuwt’zijn gal in het boek ‘Nient altro che la verita’ (Niets dan de waarheid), dat nu verkrijgbaar is in Italië. De Paus zette Gänswein destijds aan de deur met het verzoek om voortaan uitsluitend voor de oude Paus Emeritus te zorgen. Die handeling van Paus Franciscus gaf Benedictus XVI aanleiding tot het maken van de cynische opmerking : “Ik denk dat Paus Franciscus mij niet langer vertrouwt en dat hij wil dat jij over mij waakt.”

Vervolgens benaderde Benedictus XVI persoonlijk zijn opvolger om hem op andere gedachten te brengen, maar zonder succes. Ondertussen gaf de Italiaanse Curie-Aartsbisschop Vincenzo Paglia een eerste commentaar op de recente publicaties uit het Gänswein-boek. “Zijn mond houden ware beter geweest”, zei Paglia in het populaire radioprogramma Radio Anch’io van de Italiaanse publieke omroep RAI.

“Blijkbaar zijn er pijn en wonden bij Gänswein, maar toch zou het beter zijn om te zwijgen en de ware boodschap van Benedictus XVI te brengen”, aldus Paglia (77). Paglia was decennia lang nauw verbonden met de Gemeenschap Sant’Egidio en leidt sinds 2016 de Pauselijke Academie voor het Leven, die onder zijn leiding nog maar weinig te maken heeft met de grondgedachte van Johannes Paulus II. Sinds kort zijn er zelfs meerdere pro- abortus personen benoemd tot lid van de academie.

Uitjes naar Castel Gandolfo

Het boek onthult ook dat Benedictus XVI, niet zoals vaak gedacht, rond de klok in het Klooster in de Vaticaanse tuinen verbleef, maar zo-nu-en-dan ook in het diepste geheim, per auto, uitjes maakte naar de Pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo, met name wanneer de hete zomerzon in Rome niet te harden was.

De zomerresidentie van de Pausen in Castel Gandolfo aan het meer van Albanië is wereldberoemd geworden door de uiterst succesvolle speelfilm ‘De twee Pausen’ (2019), waarin Anthony Hopkins Paus Benedictus XVI speelt.

In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft Paus Franciscus helemaal niets met vakanties. Hij heeft als Paus zelfs nog nooit Castel Gandolfo bezocht.

 

Geef een reactie op dit artikel