Het ‘Celibaatsboek’ blijft de gemoederen bezig houden

Leestijd: 2 minuten

responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]-VATICAANSTAD- (ADN/DPA) In de (Katholieke) media gaat het debat over Kardinaal Robert Sarah’s boek inzake het Celibaat maar door – maar de nadruk is nu komen te liggen op de relatie tussen de zittende en de emeritus Paus. De bejaarde uitgever Eugenio Scalfari was  maandag op bezoek bij Paus Franciscus in Huize Santa Marta toen het nieuws over het boek de wereld ‘inknalde’, wat de reden was voor de krant ‘La Repubblica’, het lievelingsblad van links-liberaal Italië en opgericht door Scalfari, om er vandaag een interview van twee pagina’s aan te wijden.

Franciscus: “Er is altijd iemand die ertegen is”

Franciscus, zegt Scalfari in zijn eigen woorden, nam de poging van een groep Kardinalen achter Sarah niet serieus en ontving de “vriendelijke en broederlijke” verzekering van Benedictus, de dag vóór hun ontmoeting, dat wil zeggen op zondag, dat hij geen partij had gekozen voor Sarah en hem geen toestemming had gegeven voor een boek met dubbel auteurschap. Aangezien de publicatie van het Celibaatboek echter zondagavond om Europese tijd door het Franse dagblad ‘Le Figaro’ werd gepubliceerd, klinkt de verklaring van Scalfari ongelooflijk. Het is volkomen onwaarschijnlijk dat Benedictus deze solidariteitsverklaring zondag aan Franciscus had gegeven.

Viganò valt Gänswein aan

In een brief aan het rechtse nationale dagblad “La Verità”, dat het in de donderdageditie op pagina twee publiceerde, uit de ondergrondse ex-Nuntius Aartsbisschop Carlo Maria Viganò ernstige beschuldigingen aan het adres van de privésecretaris van de emeritus Paus, Aartsbisschop Georg Gänswein. Aan het einde van zijn ambtstermijn in het bestuur van het Vaticaan, hield deze hem weg van Paus Benedictus XVI en gaf hem niet langer de mogelijkheid voor een audiëntie. Benedictus had Viganò in 2011 en 2012 tegen zijn wil als Nuntius overgeplaatst naar de Verenigde Staten.

Viganò schrijft nu over Gänswein dat hij het tegenovergestelde tegen de media beweerde, met betrekking tot het Celibaatsboek, van wat blijkt uit de correspondentie tussen Benedictus en de Kardinaal voorafgaand aan de publicatie van het boek. In werkelijkheid laat deze correspondentie, vooral de laatste brief van Ratzinger van 25 november vorig jaar, zien dat de gepensioneerde Paus zich alleen bezighield met zijn eigen kleine bijdrage, die hij heeft bijgedragen aan de publicatie van Sarah.

De verwoeste wijngaard

De ophef rond het Celibaatsboek krijgt nog een nieuw hoofdstuk door het nieuws dat in verschillende Italiaanse kranten is gepubliceerd dat de ter ere van Benedictus XVI geplante wijnranken in de tuin van de Pauselijke villa in Castel Gandolfo zijn verdwenen.

Nadat de nieuw gekozen Duitse Paus zichzelf in 2005 voorstelde als een ‘bescheiden werker in de wijngaard van de Heer’, werden er wijnranken op initiatief van een wijnbouwer in de Toscaanse regio aangeplant en Paus Benedictus ging er graag wandelen. Nu zijn de ranken plotseling verdwenen en geen enkele (Italiaanse) journalist is erin geslaagd om uitleg te krijgen van het Vaticaan, wie daar zo plots opdracht voor gaf.