Houdt ‘derde geheim van Fatima’ Pausbezoek aan Oekraïne tegen?

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 10 mei 2022 – 06:17 – Bron: Redactie kerk/A. Springer/ORF – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Diverse Vaticaankenners zijn van mening dat er in het Vaticaan een flinke discussie gaande is over de vraag: Moet de Paus wel of niet afreizen naar Oekraïne? Daarbij zouden zowel de gezondheidstoestand van de Pontifex alsook het derde geheim van Fatima een rol spelen.

Machtsstrijd

“Ik moet eerst naar Moskou”, zei Paus Franciscus een paar dagen geleden tot verbazing van diverse van zijn medewerkers. Volgens Vaticaan-kenners woedt er momenteel een machtsstrijd in het Vaticaanse Staatssecretariaat, omdat een groep geestelijken rond de controversiële kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin daar de overhand heeft en ondanks de vele Russische oorlogsmisdaden uiterst mild tegenover Moskou en Poetin zijn.  Parolin is ook verantwoordelijk voor de controversiële deal met de Chinese dictator, die daar, en elders, door veel Katholieken sterk wordt bekritiseerd.

Pas medio mei reist de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, aartsbisschop Paul Gallagher naar Kiev, volgens de Vaticaanse perskamer is die reis vanwege een Covidinfectie bij Gallagher niet eerder mogelijk geweest. Maar ook de reis naar Kiev valt voor Paus Franciscus om praktische redenen zwaar, aangezien hij sinds vorige week in een rolstoel zit en daardoor slechts met moeite per trein door de Oekraïne kan reizen.

Fatima

Volgens Italiaanse en Duitse media zou er ook een ‘pittige’ Katholieke kwestie binnen de curie spelen. Pausadviseurs in het Vaticaan wijzen op het ‘derde geheim van Fátima’ en willen daarmee de Paus buiten het oorlogsgebied houden. In de geheimen van Fatima wordt gesproken over de Heilige Vader die door een grote stad trekt die half verwoest is. Volgens de interpretatie van de kleine herders, wat ook recent bevestigd werd door Zuster Lucia, is de in het wit geklede Bisschop die voor alle gelovigen bidt, de Paus. Als hij met grote inspanning zijn weg van het Kruis gaat, tussen de lijken van hen die gemarteld zijn – bisschoppen, priesters, religieuzen en vele leken – valt ook hij op de grond, schijnbaar dood, onder een uitbarsting van geweerschoten.  Volgens diverse Pausadviseurs in het Vaticaan wordt hier Kiev bedoeld.