Kardinaal Burke: “Ik ben geen vijand van de Paus”

Leestijd: 2 minuten -New York- (KNA/NYT) Kardinaal Raymond Burke (71), één van de felste critici van Paus Franciscus, heeft zijn trouw aan het Pausschap benadrukt. “Ik werd vroeger altijd aangesproken op het feit dat ik de uitspraken van de Paus teveel bekritiseerde”, zegt Burke in een interview met de New York Times afgelopen zaterdag. “En nu ben ik in een situatie terechtgekomen, waarin men mij de vijand van de Paus noemt, wat ik niet ben”, onderstreept de voormalig leider van de Apostolische Signatuur, die door Franciscus in de loop van de tijd van al zijn functies werd ontheven.

Desondanks gelooft hij niet, dat de Paus hem als zijn vijand ziet, aldus de conservatieve VS-Kardinaal. “Dat heeft hij ook nooit tegen mij gezegd. Ik ontmoet hem niet zo vaak, maar tijdens de ontmoetingen, die ik had, heeft hij mij nooit terechtgewezen of mij beschuldigd van vijandelijk denken of handelen jegens hem.”

Paus Benedictus XVI benoemde Burke in 2006 tot lid en uiteindelijk in 2008 tot voorzitter van de Apostolische Signatuur in het Vaticaan. Franciscus zette hem in 2014 uit deze functie, benoemde hem tot Kardinaal-patroon van de Orde van Malta, in 2016 stelde Paus Franciscus echter een speciale commissie in voor de hervorming van de Orde. “Het is duidelijk, dat de Paus mij niet in een leidinggevende positie wil”, zegt Burke. “Maar ik had nooit de indruk, dat hij mij als een vijand ziet.”

Burke maakt nog eens duidelijk dat Franciscus een legitiem gekozen Paus is. “Ik noem hem telkenmale, als ik de Heilige Mis vier, Paus Franciscus. Dat is geen betekenisloze uitspraak van mij. Ik geloof, dat hij de Paus is.” Hij probeert, dit ook consequent tegenover anderen te doen. Desalniettemin is het zijn plicht als Kardinaal, kritiek te hebben, bijvoorbeeld op besluiten van de Bisschoppensynode met betrekking tot het thema familie van 2014 alsook op de Amazone-synode. “Ik heb getracht, hierover altijd direct en open met de Paus te communiceren”, zo Burke. “Ik zal de Paus nooit persoonlijk bekritiseren.”

Een duidelijke afwijzing heeft Burke voor ideeën met betrekking op een scheuring in de Kerk. “Een schisma kan nooit de wil van Christus zijn.” Dit zegt hij ook klip-en-klaar tegen lieden, die hem met dergelijke denkbeelden benaderen, aldus Burke. “Onze Lieve Heer zal dat nooit willen, ik zal nooit onderdeel van een splitsing zijn.”

De Katholieke kerk is geen politiek instituut, de Paus “geen revolutionair, die gekozen werd, om de leer van de Kerk te veranderen”, zo de Kardinaal. “Daarom vertrouw ik er op, dat de Heer dit alles tot een goed einde zal brengen. Maar ik vrees, dat wij allemaal in de toekomst nog wel wat pijn zullen moeten verdragen.”

Foto: publiek domein