Kruisweg: Paus betreurt egoïsme en onverschilligheid

-VATICAANSTAD- De Heilige Vader Paus Franciscus heeft gisteren op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome (live op MariaBode te volgen via EWTNtv), “de uit politieke overwegingen gesloten harten” betreurd.

In het middelpunt van de indrukwekkende Processie in het Colosseum van Rome, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond een actueel thema: het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel.

De Kruisweg beeldt in veertien staties Jezus’ lijdensweg tot de kruisiging uit. Paus Franciscus sprak op het einde een gebed uit. Daarin betreurde hij niet alleen de uitsluiting van migranten, maar ook de onverschilligheid en het egoïsme van mensen. Hij vestigde ook de blik op de klimaatopwarming: de aarde lijdt “ernstig”, maar de ogen van mensen zijn egoïstisch en door hebzucht en macht verblind.
Franciscus verwees ook naar de kinderen, die “in hun onschuld en zuiverheid geschonden” worden, wat opnieuw als een verwijzing naar het seksueel misbruik door geestelijken kan begrepen worden. De Heilige Moederkerk, die zich volgens Franciscus “voortdurend van binnen- en van buiten aangevallen” voelt, verkeert vanwege de schandalen over misbruik en het verdoezelen ervan in verschillende landen in een diepe crisis.

De Italiaanse Kloosterzuster Eugenia Bonetti schreef de woorden die tijdens de verschillende kruiswegstaties werden voorgelezen. Bonetti engageert zich voor vrouwen die in de prostitutie gedwongen worden. Wat zij beschrijft, is choquerend. Zo wordt verteld over “een minderjarige met een mooi, klein lichaam, die ik op een nacht in Rome aantrof, waar mannen in luxueuze wagens in de rij stonden om het meisje uit te buiten”. Ook worden de overlijdens van vluchtelingen in de woestijn of de Middellandse Zee gehekeld, de Middellandse Zee die langzaam maar zeker een begraafplaats aan het worden is.
Enkele tienduizenden gelovigen woonden de plechtige ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek er voorafgaand de liturgische viering van Goede Vrijdag.

Pasen is het belangrijkste feest voor Christenen. Hoogtepunt is de Paaswake, wanneer de Paus op zaterdagavond in de Sint-Pietersbasiliek voorgaat. Zondag spreekt de Paus zijn ‘Urbi et orbi’ uit, de zegen voor stad en wereld. Ook dit kan U live aanschouwen via K-tv en EWTN-tv via deze site, scroll helemaal naar beneden naar de videorubriek en klik op de button EWTN of KTV.

Bron: RT/Youtube/ADN

Foto: ADN

Geef een reactie op dit artikel