Laatste Vaticaan-diplomaat heeft Nicaragua verlaten

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 21 maart 2023 – 06:32 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Publiek domein
-Managua- Monseigneur Marcel Diouf, zaakwaarnemer van de Vaticaanse Nuntiatuur (ambassade) in Managua, heeft als laatste medewerker het land verlaten. De diplomaat is verhuisd naar het naburige Costa Rica, meldt Radio Vaticaan. De sluiting van de diplomatieke vertegenwoordiging kwam onder zware druk van de Nicaraguaanse regering. Lees verder onder de reclame>

Beheer

Volgens het Verdrag van Wenen, inzake diplomatiek betrekkingen, wordt het beheer van het gebouw van de Apostolische Nuntiatuur en de roerende goederen toevertrouwd aan de Italiaanse Republiek. Voor zijn vertrek nam Diouf afscheid van de in Nicaragua geaccrediteerde diplomatieke vertegenwoordigers van de Europese Unie, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Een jaar geleden verzocht de regering van Nicaragua, onder leiding van President Daniel Ortega, de Apostolische Nuntius Waldemar Sommertag om het land te verlaten. Een week geleden eiste de regering in Managua de volledige evacuatie van de Vaticaanse ambassade. Het Vaticaan maakte toen bekend dat het de relatie slechts als opgeschort beschouwt en niet als definitief verbroken.

Kritiek

In Nicaragua treedt de regering hard op tegen kritiek van de Rooms Katholieke Kerk, NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) en onafhankelijke media wanneer het gaat om de mensenrechtensituatie in het land.

De betrekkingen tussen de regering-Ortega en de Rooms-Katholieke Kerk zijn al jaren gespannen. Onlangs beval het regime de stopzetting van hulpactiviteiten door de Katholieke hulporganisatie Caritas en eiste sluiting van twee Katholieke Universiteiten.

Een rechtbank veroordeelde de regeringskritische Bisschop van Matagalpa, Rolando Jose Alvarez, tot 26 jaar gevangenisstraf. Paus Franciscus vergeleek vervolgens het Ortega-regime in een interview met de Sovjetdictatuur in Moskou en met de Hitler-dictatuur van de jaren dertig in Duitsland. Die opmerking van de Paus schoot de regering van het land ‘in het verkeerde keelgat’ waarop de sluiting van de Nuntiatuur werd bevolen.