Lang leve de luxe! Vaticaan-adviseuse verbrast 200.000 Euro

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 15 oktober 15:23 (KNA)

-Vaticaanstad- Terwijl een groot financieel schandaal inzake beleggingen in onroerend goed in London nog volop de aandacht heeft, besloot het Vaticaan een voormalig adviseuse van het Staatssecretariaat te laten arresteren.

De 39-jarige Italiaanse geopolitiek-expert Cecilia Marogna werd dinsdagavond middels een internationaal arrestatiebevel van het Vaticaans OM, in Milaan aangehouden. De verdenking: verduistering van gelden van het Vaticaan. Het ligt in de bedoeling dat de Italiaanse autoriteiten haar binnen 48 uur uitleveren aan het Vaticaan.

Geld van Becciu aan luxe uitgegeven?

Volgens berichten uit het Vaticaan heeft de beschuldigde dame zich in 2016 bij de toenmalige stafchef van de Curieleiding, Kardinaal Giovanni Angelo Becciu, als contactpersoon voor diplomatieke geheime operaties in Afrika en het Midden-Oosten aangeboden.

Volgens onderzoek van het Italiaanse TV-Magazine “Le Iene” ontving zij tussen december 2018 en juli 2019 in totaal 500.000 Euro van het Vaticaans Staatssecretariaat op een bankrekening van haar bedrijfje, dat gevestigd is in het Sloveense Ljubljana. Van het bedrag investeerde de dame bijna 200.000 Euro in kleding, restaurantbezoek en aanschaf van luxe artikelen. De Vaticaanse justitie doet in deze zaak onderzoek vanwege de contacten die zij had met voormalig Kardinaal Becciu, die eveneens onder verdenking staat van verduistering.

Riskante onroerend-goed-investering

Becciu, sinds 2018 Kardinaal, staat momenteel in de schijnwerpers. Bron van onderzoek is onder andere een riskante onroerend-goed-investering, onder zijn verantwoordelijkheid in London. In beide zaken lopen onderzoeken van de Vaticaanse justitie tegen meerdere medewerkers van de Curie en Italiaanse beurshandelaren. Becciu trad eind september terug van zijn laatste ambt als Prefect van de Congregatie voor Zalig- en Heiligsprekingen. Hij is zichzelf van geen kwaad bewust.

De financiën van het Vaticaan op orde brengen, behoort tot de grote opgaven, welke Paus Franciscus zich stelt. In de afgelopen decennia kwam het door een gebrek aan transparantie en professionaliteit steeds weer tot schandalen. In augustus had de Paus een nieuwe secretaris-generaal voor het Vaticaanse ministerie van economische zaken benoemd, alsook nieuwe leden voor de economische raad, waarvan de coördinatie bij de Duitse Kardinaal Reinhard Marx ligt.

In de afgelopen week heeft het secretariaat de balans van de Heilige Stoel over het jaar 2019 gepresenteerd, die in vergelijking tot voorgaande jaren, de economische verhoudingen van de kerkstaat duidelijk transparanter weergeeft.