Nieuwbouw kazerne Zwitserse Garde schiet op

-Vaticaanstad- (KNA) Het nieuwbouwproject voor de kazerne van de Pauselijke Zwitserse Garde maakt, ondanks Corona-crisis, vooruitgang.

Dinsdag werd de donatie-barometer getoond en er zijn inmiddels 3,9 van de in totaal 55 miljoen Zwitserse Franken (omgerekend rond 51 miljoen Euro) binnen gekomen.

“Het project heeft nu de wind in de rug”, zei de Zwitserse politica Doris Leuthard, die aan de top van het Patronaatscomitee voor donateurswerving staat. Dit alles is aan vele individuen, verenigingen en ondernemingen te danken, die met flinke bedragen meedoen om het project mogelijk te maken.

Sloop en nieuwbouw van de kazerne in het Vaticaan zijn volgens de laatste stand van zaken voor de jaren 2023 tot 2026 gepland. Het plan dat mogelijk is door donaties moet in de nieuwbouw meer ruimte bieden voor de gardisten en een renovatie mogelijk maken, zoals vervangen van zeer oude sanitaire installaties. Paus Franciscus had in 2016 besloten, de sterkte van zijn troepen van 110 naar 135 soldaten te verhogen.

Een aantal weken geleden had het Vaticaan de eerste plannen voor de nieuwbouw goedgekeurd. Maar de gemeenteraad van de stad Rome moet ook nog instemmen. Omdat het Vaticaan tot het Unesco-werelderfgoed behoort, is een ‘Ja’ van die organisatie eveneens nodig. De goedkeuringen moeten eind van dit jaar allemaal binnen zijn.

De Pauselijke Zwitserse Garde is het kleinste en gelijktijdig oudste leger ter wereld, dat zonder onderbrekingen heeft bestaan. Officiële datum van oprichting is 22 januari 1506. Destijds kwamen de eerste 150 Zwitserse militairen op verzoek en tot bescherming van Paus Julius II in Rome aan.

 

Geef een reactie op dit artikel