Paus: Het Onze vader kent geen “ik”

Paus Franciscus liet gisteren tijdens de grote audiënte in Vaticaanstad weten dat bidden geen “ik” kent. “Tijdens het praten met God is er geen plaats voor individualisme”.  Een Christen brengt altijd ook de problemen van andere mensen in gebed voor God. Daarom ontbreekt het woord “ik” in het “Onze Vader”.

“Als ik bid, sta ik dan open om de schreeuw van veel mensen in de verte te horen, of zie ik het gebed als een soort pijnstiller om mijzelf te behagen?” De Paus zei tegen zijn toehoorders op het Sint Pietersplein:  “Degenen die alleen voor zichzelf bidden, zijn “slachtoffers van een vreselijk misverstand”; hun gebed is niet Christelijk. “Laten wij van God leren, die altijd goed is voor iedereen, in tegenstelling tot ons, die alleen maar goed zijn voor sommigen die wij leuk vinden,” waarschuwde Paus Franciscus.

Als oorsprong van elk gebed, noemde de Heilige Vader de stille dialoog met God, “als een ontmoeting die je alleen maar ziet in de ogen van twee geliefden: mens en God.” Hij onderstreepte dat het onmogelijk was om te doen alsof.

Paus Franciscus had begin december zijn catechese-serie over het Onze Vader geopend. Het werd voorafgegaan door reflecties op de Tien Geboden.

Bron: Vaticaan Foto: Pixabay-gunthersimmermacher

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*