Paus Johannes XXIII postuum naar gevangenis

De heiligverklaarde Paus Johannes XXIII. (1958-1963) “bezoekt” zijn voormalige Noord-Italiaanse diocese Bergamo gedurende 18 dagen. Dat de glazen schrijn met het lijk van 24 mei tot 10 juni voor de gelovigen van het bisdom te zien is, is een geschenk van paus Franciscus, zei het bisdom op zijn website. De gelegenheid is de 60ste verjaardag van de pauselijke verkiezing en de 55ste sterfdag van Johannes XXIII. Sinds de zaligverklaring in 2000 rust de Paus in de Sint-Pietersbasiliek onder het altaar van de heilige Hiëronymus.

Tijdens de eerste dagen in Bergamo zijn ‘belangrijke symbolische gebeurtenissen’ gepland, aldus het bisdom. De kist van Johannes XXIII. zal op 24 mei in het stadscentrum worden ontvangen en vervolgens naar de stadsgevangenis worden gebracht. Het gebaar herinnert eraan dat de “Papa Buono” de eerste Paus was die een gevangenis bezocht – 1958 in Rome. Daarna wordt hij naar het seminarie gebracht, dat naar hem vernoemd is. In de nacht van 25 mei dragen diocesane priesters het reliekschrijn naar de kathedraal van Bergamo.

Op 25 mei staat een wake van jonge christenen gepland bij de kist van de Paus met het oog op de wijding van priesters, die de volgende dag in de kathedraal zal plaatsvinden. Na een mis met de gehandicapten op zondag 27 mei zal de sarcofaag naar het Johannes XXIII-ziekenhuis gaan. Andere haltes zijn een Maria-grot, een Franciscaans klooster en de kerk van Carvico, waar de jonge Angelo Roncalli het sacrament van het vormsel ontving.

De kist gaat vervolgens naar Sotto il Monte, de plaats waar Roncalli op 25 november 1881 ter wereld kwam. In zijn geboorteparochie, ongeveer 20 kilometer van Bergamo, hebben de gelovigen twee weken tijd om te bidden bij de schrijn. Ten slotte is er een H. Mis met Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin gepland voor 10 juni alvorens de kist terug naar het Vaticaan wordt getransporteerd.

Bron: Bisdom Foto: Bisdom

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*