Paus kondigt benoeming 14 nieuwe kardinalen aan

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de benoeming aangekondigd van 14 nieuwe kardinalen. Ze ontvangen de benoeming in Rome op 29 juni, zoals het hoofd van de kerk op zondag aankondigde tijdens het middaggebed op het Sint Pietersplein.

De benoemingen moeten de ‘universaliteit van de kerk’ weerspiegelen, zei Franciscus. Onder de namen zijn de Iraakse Patriarch Louis Raphael I. Sako uit Bagdad, aartsbisschop Joseph Coutts uit de Pakistaanse metropoliet Karachi, aartsbisschop Desire Tsarahazana uit Toamasina in Madagascar en Osaka’s aartsbisschop Thomas van Aquino Manyo.

De paus vergeeft ook de kardinale status aan aartsbisschop Konrad Krajewski, evenals Curia-aartsbisschoppen Luis Ladaria, prefect van de Congregatie voor de geloofsleer, en Giovanni Angelo Becciu, hoofd van de afdeling Algemene Zaken van het Vaticaanse secretariaat voor Staat en speciale gezant voor de Orde van Malta. Ook de vertegenwoordiger van de paus in het bisdom Rome, aartsbisschop Angelo De Donatis, wordt kardinaal.

Drie kandidaten krijgen een kardinale status terwijl hun leeftijd boven de 80 is, een leeftijd waarbij deelname aan een conclaaf (paus verkiezing) niet mogelijk is. Dit zijn de Mexicaanse aartsbisschop Sergio Obeso Rivera (86), de Boliviaanse bisschop Toribio Ticona Porco (81) en de Spaanse Claretiaanse pater Aquilino Bocos Merino (80). De paus eert, in zijn eigen woorden, hun bijzondere verdiensten voor de kerk.

Met de elf nieuwe kardinalen onder de 80 bereikt de groep die in aanmerking komt deelnemer aan een conclaaf te zijn het aantal van 125. Momenteel zijn er 115, maar kardinaal Angelo Amato gaat op 8 juni met pensioen en zal dan ook niet meedoen aan een toekomstig conclaaf.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*