Paus ontvangt 300 jongeren op eerste presynode

ROME Paus Franciscus heeft in het Vaticaan een driehonderdtal jongeren ontvangen, die er samen zijn voor de presynode ter voorbereiding van de bisschoppensynode in oktober over “Jongeren, geloof en onderscheiding van de eigen roeping”. Een van de hoofdsprekers op de openingssessie van de presynode was de Vlaamse Annelien Boone. “We hebben jullie nodig om de synode voor te bereiden”, aldus de paus.

“We moeten risico’s nemen, want de liefde kan risico’s nemen. Zonder risico’s te nemen, wordt een jongere ouder, en met hem de Kerk.” Het is daarom, stelde de paus, “dat we jullie nodig hebben, de jongeren, de bouwstenen van een Kerk met een oud gelaat, die geen ‘facelift’ heeft gekregen, die niet artificieel verjongd werd”. “We hebben nood aan jonge profeten”, besloot Franciscus.

Na de toespraak van de paus namen vijf jongeren uit vijf continenten het woord. Onder hen ook Annelien Boone, de directeur van Jongerenpastoraal Vlaanderen, die de aanwezigen toesprak over wat jongeren van vandaag bezighoudt en welke verwachtingen ze hebben ten opzichte van de kerk en de maatschappij.

Al maanden worden jongeren van over heel de wereld opgeroepen om via de sociale media hun mening te geven of een vragenlijst van de Kerk in te vullen. De paus liet maandag weten dat hij ontroerd was door enkele van de berichten “waarin verschillende jongeren aan volwassenen vragen om hen bij te staan en hen te helpen bij belangrijke keuzes” in hun leven.

Tijdens de synode van oktober zullen de bisschoppen onder meer bespreken hoe de Kerk jongeren kan vergezellen in hun existentiële weg richting de toekomst. Ze zullen zich ook buigen over de crisis rond de roeping van jongeren, aangezien steeds minder jongeren interesse vertonen in het geloof. Tijdens de vorige synodes in 2014 en 2015, die rond het familieleven draaiden, waren grote meningsverschillen naar buiten gekomen over de evolutie van de maatschappij.

Bron: DPA Foto PixAbay

Geef een reactie op dit artikel