Paus waarschuwt Neocatechumenaat

-ROME- Al 50 jaar lang bestaat de gemeenschap van het Neocatechumenaat. Paus Franciscus woonde deze zaterdag ook een bijeenkomst bij in Rome en waarschuwde de gemeenschap.

Met een bijeenkomst in Rome herinnerde de katholieke gemeenschap van het Neocatechumenaat aan zijn 50-jarige bestaan. Paus Franciscus nam ook deel aan de bijeenkomst op de voormalige campus van de Wereld Jongerendag in het oosten van Rome. De paus was opmerkelijk hard. Hij riep de beweging op tot eenheid met de kerk en waarschuwde tegen isolationisme en agressieve charismatische vormen van geloofsverkondiging. Maar naast een flinke ‘tik op de vingers’ zegende Franciscus  34 missionarissen die gaan werken in de buitenwijken van Rome. De “Neocatechumenale beweging” werd in 1964 opgericht door Kiko Argüello en Carmen Hernandez (1930-2016) in Madrid.

Franciscus’ woorden lieten niets aan duidelijkheid te wensen over. Hij drong er bij de leden van het Neocatechumenaat op aan om samen te werken in de kerk en de verschillen te respecteren. Niemand mag anderen voorschrijven hoe hij/zij moet geloven. Alle gelovigen zijn pelgrims die “begeleid door mede-gelovigen, anderen vergezellen”. De paus eiste respect voor het pad van iedere gelovige. Er mag geen dwang zijn in de ontwikkeling van geloof, omdat het ware geloof in God alleen kan rijpen in ‘echte en oprechte vrijheid’.

De Neocatechumenale Weg ziet zichzelf als een nieuwe vorm van het onderwijzen van het geloof. Het Vaticaan erkende de denkbeelden van de gemeenschap na een proefperiode van vijf jaar in 2008. Benedictus XVI. (2005-2013) deed herhaaldelijk een beroep op de Neocatechumenalen om de eenheid te bewaren met de bisschoppen, om actief te zijn in parochies en om liturgische normen na te leven. De Neocatechumenale weg is momenteel naar eigen zeggen vertegenwoordigd in 134 landen en telt 21.300 groepen in 6.270 parochies. Bovendien heeft de gemeenschap 120 eigen seminaries, onder meer in Wenen, Keulen, Berlijn en Lugano en Fribourg in Zwitserland.

Het Neocatechumenaat, in de volksmond ook wel De Weg genoemd, is een organisatie binnen de Rooms-Katholieke Kerk die gewijd is aan de christelijke vorming van volwassenen.

Het Neocatechumenaat haalt zijn inspiratie uit de catechumene van de Vroege Kerk, die een aantal richtlijnen gaf waarmee bekeerlingen uit het heidendom voorbereid werden op het doopsel. Hiermee voorziet het in een catechumene voor volwassenen die al gedoopt en lid van de Kerk zijn.

Diep betrokken als het is bij de “nieuwe evangelisatie” waarom door paus Johannes Paulus II gevraagd is, heeft het Neocatechumenaat ook de leiding over 105 “Redemptoris Mater”-seminaries in plaatsen als Rome, Karachi, Sydney en Guam, en is het verantwoordelijk voor honderden “missiegezinnen” in vele steden over de hele wereld.

Het Neocatechumenaat is opgezet in kleine communiteiten van 20 tot 50 mensen, die hun basis hebben in parochies.

Bron: Rai-E/radio Vaticano/EWTN Foto: neocatechumenaat

One Comment

  1. Thank you ever so for you post.Much thanks again.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*