Paus: Wees liever ex-priester dan een gestoorde persoonlijkheid

Rome – “Ik zou liever hebben dat iemand zijn roeping opgeeft dan dat hij een zieke persoonlijkheid wordt”: dit werd benadrukt door paus Franciscus tijdens een gesprek met een paar honderd jonge mensen en jonge volwassenen op de presynode op maandag in Rome “Pontificio Collegio Internazionale Maria Mater Ecclesiae”. “Laten we het kort samenvatten: hoeveel kerkmisbruikers eindigen zo omdat ze niet affectief gerijpt zijn?” De paus zei dit letterlijk in een lezing waarin hem vragen werden gesteld.

De paus, die antwoordde op de kwestie van een trouwe missionaire en celibataire houding in het leven van een geestelijke in een materialistische omgeving, benadrukte dat een puur spirituele vorming voor priesters of religieuzen op dit moment niet voldoende is. Dit zou een intellectuele, gemeenschaps- en een zendingsopleiding vereisen. Mensen die getraind zijn in spirituele roeping, moeten niet “bewaakt worden voor de wereld”, want dat betekent bijna “ze castreren”. Zelfs een moeder haar kind te veel beschermt, neemt iets van hem af. “Ze laat het kind niet normaal opgroeien, maar wat ik hier over priesters en religieuzen zeg, is natuurlijk ook van toepassing op de leken, men moet ze niet wurgen in te veel bescherming”, zegt Franciscus. Het is alsof je tomaten in de kas hebt om ze buiten de kou te houden: “Ze hebben geen smaak meer”.

Andere onderwerpen waren gedwongen prostitutie, misbruik en internet. Een jonge vrouw uit Nigeria, die vier jaar geleden naar Italië kwam als slachtoffer van mensenhandel, meldde een “dramatische ervaring” toen zij als een gedwongen prostituee,  “volledig haar waardigheid verloor”. In een gemeenschap van zusters heeft ze een soort “wederopstanding” ervaren. “Hoe kun je jonge mensen helpen beseffen dat gedwongen prostitutie een misdaad tegen de mensheid is?” Vroeg zij.

Veel van de klanten van prostituees zijn katholieken, aldus de Nigeriaanse: “Is de kerk, die nog te macho-georiënteerd is, in staat om dit probleem aan te pakken?” Franciscus meldde hij vorig jaar een huis bezocht had voor ex-prostituées: “Daar hoorde ik berichten die moeilijk te geloven zijn, van mishandeling, van marteling, van verkrachting, deze vrouwen hebben het alleen overleefd omdat ze hun hart hadden afgesloten. Sommigen hebben kunnen ontsnappen, maar sommigen zijn opnieuw door de pooiermaffia betrapt en wanneer ze worden vrijgelaten, durven ze niet naar hun land terug te keren of hun verhaal te vertellen. ”

Het gaat hier om een “slavernij van onze tijd”, zo Franciscus. En hij gaat ervan uit dat het overweldigende deel van de vrijers die in Italië naar gedwongen prostitutie gingen, werd gedoopt. Je kon je nauwelijks voorstellen wat voor “walgelijke dingen” deze mannen van vrouwen eisten. Er zijn tenslotte veel kerkelijke initiatieven om prostituees uit hun slavernij te bevrijden en hen te helpen een nieuw leven op te bouwen. “Het is een misdaad tegen de menselijkheid en het komt voort uit een zieke mentaliteit: uitbuiten van vrouwen . De uitbuiting van vrouwen, een ziekte van de mensheid.” In elk geval zouden de prostituees door vrouwen het best kunnen worden geholpen, en religieuze vrouwen zouden een voorbeeld kunnen zijn.

“Het is altijd belangrijk in het leven om de moed te hebben om openlijk te praten,” benadrukte Franciscus, “maar met iemand die wijs is en met wie je kunt praten, die nergens bang voor is en de kracht heeft om te luisteren”. Een jong persoon die geen belangrijke beslissingen op zijn pad neemt, zal uiteindelijk een soort tumor ontwikkelen met slechte afloop. Men moet zijn vragen en gevoelens de vrije loop geven. Het maken van “onderscheid”, dat een van de thema’s is van de aanstaande bisschoppensynode, “is een ‘wandeling’ die een mensen-leven-lang duurt”.

Bron: EWTN. Foto: Gunther Simmermacher-pixabay

Geef een reactie op dit artikel