Paus: “Willen we echt vrede? Verbied dan alle wapens!”

Paus Franciscus jaagt rechtse commentatoren op stang met tweet

Volgens de Paus kunnen we pas écht zonder angst leven als we alle wapens verbieden. Dat zal leiden tot vrede, aldus de Bisschop van Rome. Zijn commentaar ging er niet al te best in bij enkele rechtse lui uit de commentaar-scene. GeenStijl-redacteur Timon Dias noemde de Paus hierom een “fucking idiot” en Forum voor Democratie-afvaller Yernaz Ramautarsing vond dat Paus Franciscus “onstellende domheid” aan de dag legde.

Paus Franciscus heeft vandaag voor flinke reuring gezorgd met een tweet. Het hoofd van de Katholieke Kerk merkte namelijk in het Engels op dat als we werkelijk vrede willen bereiken, we dan alle wapens moeten verbieden.

De tweet kan op een paar manieren worden uitgelegd: als de uiting van een utopistisch ideaal, waarin er een wereld bestaat zonder wapens. Ja, dan hoeven we ook niet meer zo bang te zijn voor oorlog. Maar een andere uitleg is problematischer: dat de Paus echt wel dat hem gunstige gezinde overheden hier en daar op aarde een algeheel wapenverbod instellen. Zoiets voorkomt geen oorlog, maar lokt er juist één uit. Want een land dat zich niet kan verdedigen vormt een gemakkelijke prooi voor een kwaadwillende natie die met betrekkelijk gemak dan een gewapende machtsovername kan instigeren.

Aangezien de Paus ook geen blowende nederlander is, is de eerste uitleg de meest realistische. Franciscus snapt heus wel dat je niet alleen de good guys, maar ook de bad guys hun wapens moeten inleveren als je  echte vrede wil bereiken. Anders ben je slechts de architect van je eigen catastrofale bloedblad.

Niet iedereen deelt die mening: sommigen denken daadwerkelijk dat de baas van Vaticaanstad zo naïef is dat het selectief verbieden van wapens een uitkomst zal zijn. Eén van hen is GeenStijl-redacteur Timon “Spartacus” Dias, die zelfs de leider van meer dan 1 miljard katholieken meent te moeten uitmaken voor “fucking idiot“. Of dat indruk zal maken op Franciscus is nog maar de vraag.

 Bron: Radio Vaticano Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*