Paus: Zorgen over groeiend anti-semitisme

-Vaticaanstad- Paus Franciscus maakt zich zorgen over het groeiend anti-semitisme. Joden moeten vandaag-de-dag ‘vechten’ tegen “zorgwekkend opkomend anti-semitisme”, zo de Heilige Vader in een boodschap aan het internationaal Katholiek-Joodse Samenwerkingscomitee (ILC).

In zijn brief, die de Paus woensdagmiddag tijdens een audiëntie overhandigde, prijst hij de inzet van het ILC voor vluchtelingen en de ‘strijd’ tegen Christenvervolging alsook de goede Katholiek-Joodse dialoog.
“Onze sterkte is onze stille diplomatie, niet het extreme, dat je steeds vaker ziet en alleen maar tot conflicten leidt. Wie de dialoog zoekt, vergist zich nooit”, aldus de Paus.

De Paus eist “een klimaat van niet alleen tolerantie maar ook wederzijds respect tussen de diverse religies”. De Christelijk-Joodse dialoog draagt al goede vrucht, maar moet nog verder groeien.

Het Internationaal Katholiek-Joodse samenwerkingscomitee (ILC) is bij gelegenheid van haar 24e conferentie nog tot vandaag in Rome bijeen. Het motto is: ‘Volkeren, ideeën en grenzen in beweging’.

Dat thema is bewust gekozen, omdat migratie een groot thema in Europa is en anti-semitisme een toenemend fenomeen, zei de Zwitserse Curie-Kardinaal Kurt Koch tegenover de Katholieke Italiaanse persdienst SIR. Ook Christenvervolging en vrijheid van religie zijn thema’s, waarop Christenen en Joden gezamelijk antwoorden moeten vinden, zo de Kardinaal. Ook van de Europese Unie eist de Paus oplossingen door gemeenschappelijke samenwerking.

Bron: SIR/KNA Foto: PB-Walkerssk

Geef een reactie op dit artikel