Pausbrief aan de bisschoppen van Chili: “Ik heb fouten gemaakt”

Paus Franciscus erkent “ernstige fouten in de beoordeling en perceptie van de misbruikssituatie” in Chili. De paus schreef een brief aan de bisschoppen van het land.

In januari van dit jaar had de paus op een pastorale reis Chili bezocht, in een gesprek met journalisten betitelde hij de beschuldigingen tegen Bisschop Juan Barros als  “laster”. Hijzelf erkende later echter dat hij verkeerd was geciteerd en dat hij de misbruiksslachtoffers hiermee had gekwetst. Het gaat over beschuldigingen van mishandeling tegen de Chileense priester Fernando Karadima. De Bisschop van Osorno, Juan Barros, wordt ervan beschuldigd van mishandeling op de hoogte te zijn geweest en heeft geen actie ondernomen om de priester hier op aan te spreken. Talloze slachtoffers van Karadima hadden hieromtrent ook een brief aan de paus geschreven.

“Wat mij betreft, erken ik  dat ik ernstige fouten heb gemaakt bij het beoordelen en waarnemen van de situatie, met name vanwege een gebrek aan waarheidsgetrouwe en evenwichtige informatie. Op dit moment bied ik mijn verontschuldigingen aan aan iedereen die ik heb beledigd en ik hoop dat ik persoonlijk in staat zal zijn om het persoonlijk te doen tijdens vergaderingen met de slachtoffers in de komende weken. ”

De bisschoppelijke conferentie van Chili is vandaag in Punta de Tralca bijeengekomen.

1010wins/Vatican-insider.EWTN. Foto: Pixabay-Giampieropilia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*