Pauselijk seminarie schaft pre-conciliaire Mis af

Het motu proprio ‘Traditionis custodes’ van Paus Franciscus krijgt een nieuw hoofdstuk – nu ook in de vorming van Priesters: een Pauselijke seminarie had de preconciliaire mis onderwezen en gevierd. Dat is nu finito.

Donderdag 2 september 2021 05:53 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Rome-Het Pauselijk Noord-Amerika College in Rome wil de viering van de pre-conciliaire H. Mis niet langer beoefenen en onderwijzen. Nieuwsradio 1010WINS en andere Amerikaanse media meldden dat het een reactie was op het “Traditionis custodes”-decreet van Paus Franciscus. Met het ‘Motu proprio’ had de Paus het gebruik van Missalen vanaf de tijd vóór het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) aanzienlijk ingeperkt.

Toen de voormalige Paus Benedictus XVI in 2007 middels het Motu proprio ‘Summorum pointificum, de viering van de preconciliaire mis’ weer mogelijk maakte, begon het seminarie met de opleiding van de toen zogenaamde ‘Mis in de buitengewone vorm’, aldus rector James F. Checchio. Daarnaast zijn deze lessen opgenomen in de reguliere cyclus van de speciale studies.

Met het oog op het nieuwe ‘Motu proprio’ en “nadat wij canoniek advies hebben ingewonnen, blijft het college in overeenstemming met wat de Heilige Vader van ons vraagt”. Aangezien de toestemming van de Diocesane Bisschop niet voldoende is om buiten het respectievelijke Bisdom in de preconciliaire vorm te vieren, “zullen er geen lessen meer zijn in de ‘buitengewone vorm’ en ook geen vieringen volgens het Romeins Missaal van 1962”, schrijft de rector in een persverklaring. Dit geldt ook voor de vieringen die door seminaristen worden gevierd, die in het verleden meestal op zaterdagochtend plaatsvonden. In plaats van de preconciliaire Missen worden nu Latijnse missen gevierd volgens de actuele Misboeken.

Het ‘Pontificial North American College’ werd in 1859 opgericht door paus Pius XI en is gevestigd in het centrum van Rome. Alleen Amerikaanse staatsburgers mogen zich inschrijven voor het seminarie, anderen hebben een speciale toestemming nodig. Het college kent momenteel 250 studenten.

 

Geef een reactie op dit artikel