Pausgezant waarschuwt Orde van Malta voor snobisme

  -ROME- Kardinaal Becciu vierde met leden van de Orde van Malta te Rome de Eucharistie, bij gelegenheid van het feest van de Patroonheilige van de Orde, Johannes de Doper.

Voor snobisme, vals elitedenken en hoogmoedswaanzin heeft de gezant van de Paus, Kardinaal Giovanni Becciu, in niet mis te verstane bewoordingen de soevereine Orde gewaarschuwd.

Om lid te zijn van een orde, zoals de Orde van Malta, is “geen eretitel, waar je wereldwijd mee kan pronken”, zei Becciu maandag in het hoofdkwartier van de Orde op de Aventin-heuvel te Rome. In zijn homilie bij gelegenheid van de feestdag van Johannes de Doper, de Patroonheilige van de Orde van Malta, eiste Becciu een meer authentieke, nederige manier van Christelijk leven van de leden.

Alleen zo kan de wereld, die “arm aan God is en naar waarheid hunkert”, door de Christelijke boodschap overtuigd worden. Zoals een gedoopte zijn geloof niet voor zichzelf kan behouden, kan een lid van de Orde van Malta niet “trots op zichzelf zijn en de successen, die hij behaalde”, maar dient zich overeenkomend met de wapenspreuk van de Orde dagelijks “te getuigen van zijn geloof en zijn hulp aan de armen”.

Dat moet ook duidelijk naar voren komen bij de veranderingen die de organisatie wil doorvoeren.

Na vele spanningen binnen de Orde rond haar toekomstige opstelling had Paus Franciscus begin 2017 de voormalige grootmeester Matthew Festing tot aftreden gedwongen en Becciu als speciaal gezant benoemd. Becciu kreeg de opdracht de interne reformatie van de Orde te begeleiden; gelijktijdig werd daarmee de Kardinaal-patroon van de Orde, Raymond Leo Burke, ontheven van al zijn functies.

Begin mei benoemde het Generaal-Kapittel van de Maltese Orde de commissaris Grootmeester, Fra Giacomo Dalla Torre, alsook de Duitser Albrecht Freiherr von Boeselager als Grootkanselier. Tevens werden de eerste maatregelen tot reformatie van de deels elitair georganiseerde Orde ten uitvoer gebracht.

Bron: ADN Foto: Pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel