Populariteit Paus slinkt bij Italiaanse jeugd

-ROME- Volgens een enquête neemt de populariteit van Paus Franciscus bij de Italianen af. Op de populariteitsindex was hij gedaald van 88 procent in 2013 naar nu 71 procent, meldde de krant “La Repubblica” afgelopen zondag. Ze publiceerde een onderzoek van het onderzoeksinstituut Demos, dat de Italiaanse samenleving doorlopend onderzoekt.

In 2013 was de paus even populair bij alle sociale groepen en in alle leeftijdsgroepen. Nu zijn er differentiaties: Het meest geliefd is Franciscus bij regelmatige kerkgangers (86 procent), het minst populair bij de katholieken die het geloof niet praktiseren (45 procent).

Verbazingwekkend noemt de krant dat Franciscus steeds minder populair is onder jongere mensen. Bij de 18-24-jarigen is de populariteit in de afgelopen jaren schrikbarend gedaald van 83 procent naar 58 procent. Maar deze groep is het nog steeds veel meer met hem eens dan met de katholieke kerk in het algemeen (30 procent). Bij slechts 55 procent van de 25- tot 34-jarigen is de Paus populair.

Als oorzaken noemden de socioloog en Demos-oprichter Ilvo Diamanti vooral de positie van het Vaticaan rond “de opvang van immigranten en op het openlijke welkom voor hen.” De afname in populariteit toont aan dat er mensen zijn die bang zijn voor veranderingen en demografische bewegingen, legt Diamanti uit. Een andere factor die bijdraagt aan zijn afnemende populariteit is teleurstelling omtrent verwachte verandering binnen de kerk ten aanzien van celibaat, vrouwenkwesties, homosexualiteit, abortus en euthanasie.

Bron: Demos/Mediaset Foto: Pixabay

 

Geef een reactie op dit artikel