Publicatie financieel jaarverslag 2018 Vaticaan

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- Het aantal meldingen van verdachte transacties bij de Vaticaanse Financiële Autoriteit (AIF) is het afgelopen jaar opnieuw gedaald.

Met 56 meldingen van verdachte transacties bedroeg het aantal meldingen nog maar een-derde van het aantal meldingen over 2017. De meeste meldingen kwam in 2015 binnen, te weten 544. Dit alles blijkt uit het jaarverslag 2018, welke de AIF gisteren publiceerde.

Het aantal aangiften door de Autoriteit bij het OM van het Vaticaan is gestegen, van 8 naar 11 in 2018.
De samenwerking tussen de AIF en andere Vaticaanse diensten werd geïntensiveerd.

Intensiever werd ook de internationale samenwerking van de Vaticaanse financiële ‘waakhond’; zo waren er 231 informatie-aanvragen aan buitenlandse partners en omgekeerd 242. Een jaar eerder waren er in totaal 268 wederzijdse aanvragen, in 2016 maar liefst 837.

De verdachte transacties betroffen in alle gevallen mogelijke wit-was-zaken, maar geen financiering van terrorisme. De strijd tegen beide fenomenen is de hoofdopdracht van de “Financial Intelligence Units” (FIU), waartoe ook de Vaticaanse AIF behoort. Opgericht werd de AIF door Paus Benedictus XVI eind 2010.

De hoogte van de gemelde contant-geld-transfers is sinds het begin van de controles sterk gedaald en heeft met 26 miljoen Euro in-/uitvoer zijn laagste stand bereikt. In twee gevallen werden bedragen ter grootte van ongeveer 2,4 miljoen Euro ‘bevroren’. Ook meldt het verslag over een eerste oordeel van de zijde van de Vaticaanse justitie wegens geld-wit-wassen in 2018.

Voorts heeft het Vaticaan in het afgelopen jaar zijn samenwerking met andere landen door zogenaamde “Memorandum of Understanding” uitgebreid. Daaronder vallen landen als Bulgarije, Griekenland, Honduras, Mexico en Uruguay. Ook twee eigen MoU met Banken in Panama en Brazilië vallen daaronder.

Ten slotte trad het Vaticaan in het verslagjaar toe tot het SEPA-Systeem. Daarvoor werd een eigen Vaticaanse IBAN geregistreerd. De onder Benedictus XVI ontstane AIF is de financiële ‘waakhond” van de Heilige Stoel en de Staat Vaticaan, voor de bestrijding van witwassen van gelden en terrorisme-financiering.

President is de Zwitser Rene Brülhart, Directeur is de Italiaan Tommaso Di Ruzza. Zoals de “Financial Intelligence Units” van andere landen, onderzoekt ook de Vaticaanse  AIF financiële transacties waar een ‘luchtje’ aan zit. Wanneer een verdenking kan worden bewezen, dan draagt de AIF de zaak over aan het openbaar ministerie van het Vaticaan voor strafrechtelijke vervolging.

Bron: KNA Foto: Pixabay