Vaticaan: 200 deelnemers aan cursus exorcisme

Exorcisme of duiveluitdrijving is een ritueel dat binnen de kerk nog altijd wordt beoefend. “Het kerkelijke wetboek uit 1983 spreekt er ook over”. “Exorcisme is in de kerk nooit weggeweest. Al zijn de oude rituelen uit 1614 in 1998 wel vervangen door nieuwe.”

Niet dat de nieuwe rituelen zo anders zijn dan de oude, en ze verlopen zeker niet zoals het gebeurt in populaire films. “Meestal gaat het bij exorcisme om een gewoon gesprek tussen de exorcist en de bezetene, waarbij gebeden worden opgezegd en wijwater wordt gesprenkeld. De formuleringen zijn wel nog altijd in het Latijn. Blijkbaar is dat de enige taal die de duivel verstaat”.

Exorcisme – en het geloof in de duivel – hangt nauw samen met cultuur en tradities. Zo wordt exorcisme vandaag vooral bedreven in Afrika en Zuid Amerika. Al gebeuren er ook bij ons nog duiveluitdrijvingen. “De kerk gaat er heel discreet mee om, maar elk jaar zijn er in ons land ook aanvragen om hulp. In de Belgische abdij van Averbode zijn er altijd paters geweest die zich met exorcisme hebben beziggehouden, ook vandaag nog.”   De Rooms-katholieke kerk in België noteert jaarlijks rond de 1000 aanvragen voor hulp van mensen die denken door de duivel bezeten te zijn.

Scepsis

Hoewel exorcisme binnen de kerk nog altijd bestaat, is er binnen het Vaticaan ook scepsis. Theoloog Rick Torfs: “Vaak hebben mensen die beweren door de duivel bezeten te zijn, gewoon psychische problemen. Het Vaticaan laat dan ook niet toe dat ‘Jan-en-alleman’ aan exorcisme doet. Alleen priesters die sterk genoeg in hun schoenen staan, komen er voor in aanmerking. En ze moeten ook worden aangewezen door de bisschop. Met de cursus die het organiseert, wil het Vaticaan bewijzen dat het exorcisme als een ernstige zaak beschouwt.”

Bron: Radio Maria Foto: Pixabay-Lunarseaart

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*