Vaticaan: Gevangene ontwerpt Kerstzegels 2018

-Vaticaanstad- Gevangenen hebben een plek in het hart van Paus Franciscus. Maar een (gevangenis)straf kan alleen vruchtbaar zijn als iemand een horizon van hoop heeft, heeft de Paus vaak benadrukt. Het project “Philatelie in de gevangenis” wil deze hoop geven aan gevangenen: een gevangene uit Milaan is nu verantwoordelijk voor de Vaticaanse kerstzegelserie van dit jaar.

“Als kind hield ik veel van tekenen,” zegt Marcello D’Agata die een passie voor potloden en kleuren heeft. “Natuurlijk was het in mijn kindertijd gewoon wat krabbelen, maar zo gaf ik vorm en kleur aan mijn dromen. Toen deed het lot me een pad volgen dat ik misschien had vermeden als ik begreep dat verkeerde beslissingen niet lonend zijn, maar dat je ervoor moet boeten. Sindsdien is mijn leven kleurloos. Bijna een kwart eeuw lang leef ik in een omgeving die voorkomt dat kleur mijn leven verkwikt. ”

Marcello D’Agata zit een straf uit in een gevangenis in Milaan. Een paar jaar geleden hebben de gevangenisautoriteiten voor een kleine groep gevangenen de mogelijk geschapen om aan een tekencursus deel te nemen. En zo kan het gebeuren dat de kerstzegelserie van het Vaticaan op 9 november het handschrift van Marcello zal dragen …

“De uitgestotenen en gestraften hebben een plekje in het hart van Paus Franciscus”, aldus het persbericht van het Vaticaans munt en het postzegelkantoor. Vaak heeft hij gewezen op hun situatie: wie in de gevangenis zit, dient een gevangenisstraf uit – de straf voor een vergissing. Maar je moet niet vergeten dat een straf alleen vruchtbaar kan zijn als je een horizon van hoop hebt. Anders zou het niet meer zijn dan een marteling die geen vruchten kan voortbrengen.

Van de postzegels – van 1,10 en 1,15 euro – worden er maximaal zestigduizend exemplaren gedrukt; Er is ook een boekjeseditie met twee postzegelreeksen.

Bron: Vaticaan Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*