Vaticaan kortstondig gehacked

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 01 december 2022 – 15:00 uur – Bron: VN/RAI – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Een aanval van hackers zou gisteravond en vandaag de oorzaak zijn geweest van het uitvallen van alle Vaticaanse websites. De woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, legde de storing aanvankelijk uit als onderhoudswerkzaamheden, maar daarna was er sprake van “abnormale pogingen om toegang te krijgen tot de website”.

Russische hackers

Sommige pagina’s van de Pauselijke sites waren vanochtend nog steeds offline. De nieuwssite van de Vaticaanse perskamer, die sinds gisteren niet meer bereikbaar was, werkt weer. Tot nu toe is er geen duidelijkheid over de oorsprong van de vermeende ‘aanslag’ in het Vaticaan. Interne- en Amerikaanse internettechnici vermoeden dat Russische hackers achter de aanval zitten.

Ddos-aanval

Volgens IT-experts zou het om een ​​’distributed denial of service-attack’ (DDoS-aanval)  gaan. Dergelijke gecoördineerde aanvallen, die de hoofdserver overbelasten met een zeer groot aantal toegangsverzoeken, worden vanuit verschillende werelddelen of locaties gelanceerd. Daarom kan de aanvaller niet worden geblokkeerd zonder de communicatie met het volledige netwerk stil te leggen.

Parallel

Nog maar een week geleden was er een soortgelijke aanval op de website van het Europees Parlement. Volgens parlementsvoorzitter Roberta Metsola hebben kringen rond het Kremlin destijds de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Een andere parallel is ook opvallend: de hackaanval op het Europees Parlement vond plaats een paar uur nadat daar een resolutie was aangenomen waarin Rusland scherp werd bekritiseerd als staat welke terrorisme steunt. Het Vaticaan is nu het slachtoffer geworden van een hackaanval nadat Paus Franciscus openlijk kritiek had geuit op Rusland in een intetrview met een Amerikaans tijdschrift.

 

Geef een reactie op dit artikel