Vaticaan legt beslag op mobiele apparaten bankier

-VATICAANSTAD- (KNA) De Vaticaanse justitie heeft in een onderzoek naar een onroerendgoed-schandaal de mobiele telefoon en een tabletcomputer van de Italiaanse zakenman Raffaele Mincione in beslag laten nemen.

De Italiaanse politie ondernam de actie vanwege een rechtshulpverzoek afgelopen woensdag, toen Mincione zich in een Romeins hotel ophield, meldt dagblad ‘Corriere della Sera-online’ . De in London gevestigde zakenman speelt een centrale rol in een onroerendgoed-transactie, waarbij het Vaticaanse staatssecretariaat enkele honderden miljoenen Euro’s verspeelde. Het Vaticaan onderzoekt meerdere personen wegens bedrog en corruptie.

Geld afkomstig uit donaties

Volgens ‘Corriere’ bevestigden de advocaten van Mincione de inbeslagname. Hun cliënt heeft medewerking aan het Italiaanse OM beloofd. Mincione is ‘architect’ van een groot netwerk van fondsen, waarin het staatssecretariaat vanaf 2014 rond 350 miljoen Euro investeerde in bedrijfspanden in de Londonse Sloane Avenue. Voor de aflossing van een hypotheek zou het Vaticaan nog eens 150 miljoen Euro hebben ‘opgehoest’. Het Vaticaan zelf heeft nog geen concrete bedragen genoemd. Maar Paus Franciscus is minder zwijgzaam en gaf toe dat de ingelegde gelden uit donaties afkomstig waren.

Volgens het bericht in de ‘Corriere’ overhandigde Mincione op 23 juni de onderzoekers van het Vaticaan, via zijn advocaten, een 25-pagina’s dik dossier ter verdediging met rond 3.000 namen en gegevens. Een verhoor in het Vaticaan wees hij daarna af. Dat was ook niet geheel onverstandig van hem, want op 5 juni had de Vaticaanse justitie een andere Italiaanse beleggingsbankier, Gianluigi Torzi, uitgenodigd voor een verhoor en bij aankomst direct gearresteerd. Tien dagen later kwam deze echter weer op vrije voeten.

Foto: FT

 

Geef een reactie op dit artikel