Vaticaan organiseert studiedag bij opening archieven

-Vaticaanstad- (KNA) Bij gelegenheid van de opening van de archieven uit de tijd van Paus Pius XII organiseert het Vaticaan op 21 februari een studiedag. Dat meldt het Apostolisch Archief. De dienstdoende medewerkers zullen dan toelichten hoe zij zich op de opening van de archieven hebben voorbereid.

Paus Franciscus heeft beslist om op 2 maart de archieven, met betrekking tot het Pontificaat van Pius XII (1939-1958), voor onderzoekers te openen. In de tussentijd moet al het materiaal geordend en beschikbaar zijn.

Historici verwachten in de archieven nieuwe informatie te vergaren omtrent de rol van de Paus en het Vaticaan tijdens de tweede wereldoorlog en de holocaust. Van belang zijn ook de houding van het Vaticaan in de na-oorlogsjaren, met betrekking tot de oprichting van de Navo en het Warschauwpact, alsook het einde van de Koloniale tijd.

De opening van de studiedag zal in het Instituut Augustinianum van Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin zijn. Aansluitend zullen lezingen worden gegeven door medewerkers van het archief, voorheen Pauselijk Geheimarchief, genaamd.

(Foto: Gebouwen Vaticaans Archief, publiek domein)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*