Vaticaan plant Pasen zonder bezoekers

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- (KNA) Het kan een opmerkelijk Paasfeest worden dit jaar. Het Sint Pietersplein zal dit jaar wellicht helemaal leeg zijn.

Hoe alle ceremoniën, waaraan tienduizenden deelnemen,  in het licht van Corona plaats zullen vinden, kan het Vaticaan nog niet zeggen. Op dit moment worden alle draaiboeken tegen het licht gehouden, opdat de vieringen zodanig kunnen worden gehouden, dat ook alle veiligheidsmaatregelen in acht kunnen worden genomen, om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te houden“, zo deelde de perskamer van het Vaticaan mee.

Al eerder had de Prefectuur van het Pauselijk Huis op zijn internetpagina aangekondigd, dat vanwege de internationale crisis de vieringen in de Goede Week van 5 tot 12 april „zonder de fysieke aanwezigheid van gelovigen“ zal zijn. De Prefectuur is voor de verdeling van de toegangskaarten verantwoordelijk.

Pasen is het belangrijkste feest voor Christenen

Vaticaan-woordvoerder Matteo Bruni benadrukte, dat alle Pauselijke vieringen van Palmzondag tot en met Pasen door gaan. De precieze wijze waarop zal bekend gemaakt worden, zodra meer bekend is over de crisis op dat moment. In ieder geval wil men via radio en TV de vieringen internationaal uitzenden en als livestream via internet vertonen.

Pasen is het belangrijkste feest voor Christenen. Dan gedenken gelovigen wereldwijd de wederopstanding van Jezus na zijn dood aan het kruis. Voor de Mis op Paaszondag verzamelden zich in de afgelopen jaren vaak meer dan 100.000 gelovigen uit binnen- en buitenland op het Sint Pietersplein. De aansluitende Zegen Urbi et orbi vanaf de  loggia van de Sint Pietersbasiliek wordt jaarlijks door meer dan 160 TV-zenders uit de ganse wereld rechtstreeks uitgezonden. Het hoofd van 1,4 miljard Katholieken benut zijn Paasboodschap voor een concreet appèl voor de vrede.

Vieringen zonder publiek kunnen onder andere zijn: de Palmzondagmis aan het begin van de Goede Week, het gedenken van de dood van Jezus op Goede Vrijdag en de daaropvolgende zaterdagavond tijdens de nachtmis in de Sint Pieter.

De Kruisweg op Goede Vrijdag ‘s avonds bij het Colosseum, die door tienduizenden wordt gelopen, bij kaarslicht, geldt nog steeds al een van de meest indrukwekkende momenten van de Goede Week in Rome.

Bloemen uit Nederland

Inmiddels is bekend dat de Nederlandse bloemisten dit jaar afzien van de Nederlandse bloemenhulde, bestaande uit kleurige bloemenarrangementen uit Nederland op het Sint Pietersplein. De annulering, wegens Corona, werd gedaan in goed overleg met alle betrokken partijen, deelde de Nederlandse ambassadrice bij de Heilige Stoel, Caroline Weijers, gisteren mee.

Voorts deelde het Vaticaan mee, dat door de Coronacrisis ook de grote audiënties van de Paus en de middaggebeden op zon- en feestdagen tot 12 april uitsluitend als livestream via internet te zien zijn.