Vaticaan uit kritiek op nieuwe Italiaanse anti-discriminatiewetten

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 23 juni 2021 06:59 – Bron: Corriere della Sera – Foto: PB
  -Vaticaanstad / Rome- Het Vaticaan heeft alle diplomatieke kanalen geactiveerd om te protesteren tegen de antidiscriminatiewet die in Italië is gepland. Delen van het wetsvoorstel ‘beperken de vrijheid van de Katholieke Kerk die in het concordaat wordt gegarandeerd’.

Het Milanese dagblad ‘Corriere della Sera’ citeerde dinsdag een mondelinge nota. De Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken Paul Richard Gallagher presenteerde deze een paar dagen geleden aan de Italiaanse ambassade bij de Heilige Stoel in Rome.

Volgens de informatie verwijst de officiële brief naar passages uit de Verdragen van Lateranen over de mogelijkheid van vrije uitoefening van het geloof, de leer van de Kerk en het ambt van Bisschop. Daarnaast ziet het Vaticaan de daarin gegarandeerde vrijheid van vergadering en gewetensvrijheid bedreigd.

Volgens het dagblad bekritiseert het Vaticaan onder meer het feit dat het wetsontwerp Katholieke scholen niet vrijstelt van de verplichting om de geplande dag tegen homofobie en transfobie te houden.

De Italiaanse Bisschoppenconferentie had in een verklaring over het ontwerp benadrukt dat bescherming tegen geweld en vervolging al gegarandeerd was. De voorzitter, Gualtiero Bassetti, benadrukte dat een antidiscriminatiewet zijn doel niet met onverdraagzaamheid mag nastreven.

In het verleden liet het Vaticaan protesten tegen controversiële hervormingen, zoals een wet op kunstmatige inseminatie, over aan de Italiaanse bisschoppen.

De rechts-populistische politieke partij Lega had het wetsvoorstel tijdelijk geblokkeerd in de juridische commissie van de Senaat. Sinds de rapper Fedez homofobe uitspraken van Lega-politici aan de kaak stelde tijdens een live-tv uitzending op 1 mei in Rome, is het wetgevingsproces versneld.

Met Lega en Forza Italia, de partij van ex-premier Silvio Berlusconi, verzetten twee politieke partijen in de regeringscoalitie zich tegen het wetsontwerp. Nadat het in de Kamer van Afgevaardigden is aangenomen, moet het nog worden goedgekeurd door de Senaat.