Vaticaan wacht schadepost van meer dan 100 Miljoen Euro

Woensdag 10 november 2021 06:10 – Bron: Redactie kerk/KNA/VN – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Volgens ‘Financial Times’ zal het Vaticaan de verkoop van een luxe onroerend goed in Londen afronden met een verlies van zo’n 117 miljoen euro. De vastgoeddeal is inmiddels het middelpunt van een financieel schandaal.

Zoals de ‘Financial Times’ meldt, met verwijzing naar niet nader genoemde bronnen, is de verkoop van het Sloane Avenue-gebouw aan de Amerikaanse financiële investeerder Bain Capital voor een bedrag van ongeveer 233 miljoen euro in de maak. Het Vaticaan verwierf het vanaf 2014 in verschillende stappen voor zo’n 350 miljoen euro. Het Vaticaan geeft op de verkoop geen commentaar.

Financieel schandaal

De onroerendgoedovereenkomst vormt het middelpunt van een financieel schandaal, waarvoor de voormalig tweede man van het Staatssecretariaat en Curie-Kardinaal Angelo Becciu, evenals negen andere beklaagden zich momenteel moeten verantwoorden voor de Vaticaanse rechtbank.

Zij worden beschuldigd van verduistering en fraude. De achtergrond hiervan zijn de risicovolle en verliesgevende financiële investeringen door het Staatssecretariaat. Het schandaal veroorzaakte verontwaardiging, niet in de laatste plaats omdat het geïnvesteerde geld blijkbaar ook afkomstig was van de Sint-Pieterspenning, die bestaat uit donaties van Katholieken voor liefdadigheidstaken van de Paus.

 

Geef een reactie op dit artikel