Vaticaan wil harder optreden tegen interne corruptie

-Vaticaanstad- (KNA) Het Vaticaan wil veel intensiever optreden tegen corruptie in de eigen gelederen.

Daartoe sloten gisteren de Prefect van het Economisch secretariaat, Juan Guerrero en de anti-corruptiechef Alessandro Cassinis Righini een overeenkomst.

Het Vaticaan laat weten, dat de centrale financiële- en economische autoriteit en het verificatiebureau nog strenger gaan kijken naar potentiële risicofactoren, invoeren van betere identificatie-controles en het uitwerken van nieuwe transparantie-normen. De samenwerking op deze gebieden zal ook geïntensiveerd worden.

Sinds 1 juli gelden in het Vaticaan strengere regels voor de verstrekking van opdrachten en de inzet van budgetten. Achtergrond van deze door de Paus, persoonlijk,  ingevoerde maatregelen, welke op 10 juni jl. werden gepubliceerd, is een affaire rond ondoorzichtige vastgoed-investeringen ter grootte van honderden miljoenen Euro’s in London. Eind juni werden ook bij de bouw- en renovatiedienst van de Sint Pieter diverse onderzoeken wegens corruptie uitgevoerd en werd een speciaal toezichthouder aangesteld.

De statuten van het Economisch secretariaat en de anti-corruptiedienst zijn reeds gewijzigd en bieden de mogelijkheid tot onderlinge uitwisseling van gegevens en personeel.

Geef een reactie op dit artikel