Vaticaanse onderzoekers ontdekken nieuwe zwaartekrachttheorie voor oerknal

Leestijd: 2 minuten
Maandag 09 mei 2022 – 19:27 – Bron: Redactie kerk/A. Springer – Beeld: J.J. Stott
 -Vaticaanstad- Onderzoekers van de Vaticaanse Sterrenwacht hebben een nieuwe wiskundige methode ontwikkeld om de zwaartekracht bij de oerknal te decoderen. De wetenschappers hebben aangetoond dat de “Brans-Dicke”-zwaartekrachttheorie, een veelgebruikte wiskundige benadering, niet altijd geldig is met het oog op de ‘Oer-knal’, aldus het Vaticaan. In plaats daarvan geloven de onderzoekers dat er een alternatieve manier is om te begrijpen hoe de zwaartekracht zich gedroeg in de vroegste momenten van het universum.

Er wordt aangenomen dat aan het begin van de tijd het universum uitdijde vanuit een punt van hoge dichtheid – de zogenaamde “Big Bang”. Voor dit fenomeen nemen onderzoekers tegenwoordig aan dat de wetten van de zwaartekracht veel gecompliceerder waren dan beschreven in de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein (1879-1955) uit 1915.

Brans-Dicke-theorie

De Brans-Dicke-theorie is een poging om de gewilde “kwantumtheorie van de zwaartekracht” te benaderen. Deze “kwantumzwaartekracht” zou de zwaartekrachttheorie van Einstein, die het gedrag van materie in het algemeen (zoals clusters van sterrenstelsels) beschrijft, combineren met de kwantummechanica, die het op kleine schaal beschrijft (zoals atomen). Overeenkomstige wiskundige vergelijkingen worden getransformeerd door de Brans-Dicke-theorie.

‘Carol’s zwaartekracht’

Volgens de Vaticaanse onderzoekers is deze conversie echter niet altijd mogelijk, zoals zij beschrijven in een artikel in het tijdschrift ‘Physical Review D’. Omdat de vergelijkingen uiteindelijk niet noodzakelijk wiskundig equivalent zijn. In plaats daarvan is er vanuit het oogpunt van de wetenschappers een alternatieve manier om de vergelijkingen om te zetten. Volgens dit zouden berekeningen leiden tot een ander, tot nu toe ondoordacht raamwerk, waarin de zwaartekracht naar oneindig gaat, terwijl de lichtsnelheid naar nul gaat. Dit concept is vergelijkbaar met iets dat ook wel ‘Carol’s zwaartekracht’ wordt genoemd. (Link naar wetenschappelijk artikel: https://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.105.084008

Telescoop

Het observatorium ‘Specola Vaticana’ is de enige onderzoeksfaciliteit van het Vaticaan. Het hoofdkantoor is gevestigd in de voormalige Pauselijke zomerresidentie van Castel Gandolfo in de Albaanse heuvels ten zuiden van Rome. De onderzoeksactiviteit wordt sinds 1981 uitgevoerd aan de Universiteit van Arizona in Tucson (VS). Sinds 1993 exploiteert het Vaticaanse Observatorium een ​​eigen observatorium op Mount Graham bij Safford (Arizona) met een uiterst geavanceerde telescoop.