Vaticaanse ‘vluchtelingen’-Kardinaal wil inheemse vluchtelingen helpen

-Keulen- (KNA) Kardinaal Michael Czerny ziet de huidige situatie van vluchtelingen als een centraal thema voor alle mensen. “Het gaat om de toekomst van onze samenleving, zowel in de landen van herkomst, alsook in de regio’s, waar deze mensen aankomen”, zegt de Pauselijke-referent voor vluchtelingen- en migratievragen op Domradio.de.

Kardinaal Michael Czerny (Foto EMB)

Het thema “betreft ons allemaal op de een-of-andere wijze”, ook als men “in stabiele omstandigheden” leeft.

De Kardinaal zelf is van mening, dat landen als Hongarije en Polen, die Katholiek en gelijktijdig migratie-kritisch zijn, zullen veranderen. “Ik denk dat met de tijd óók deze landen zich zullen openen en dankbaar zullen zijn voor de nieuwe leden van hun samenleving”, zo Czerny, die als kind met zijn familie van het voormalig Tsjecho-Slowakije naar Canada vluchtte.

Als groot punt van aandacht in het vluchtelingenwerk ziet het Vaticaan het thema inheemse vluchtelingen. “Daar zijn de aantallen nog veel groter dan bij vluchtelingen die elders asiel zoeken en hun land verlaten. Voor deze interne vluchtelingen bestaan geen internationale beschermingsmaatregelen, aldus de ‘vluchtelingen’-Kardinaal”.

De Kerke moet hen bijstaan. “Wij moeten hun nood lenigen, voor zover wij kunnen – zeker hun spirituele en menselijke nood”, benadrukt Czerny, wiens Kardinaalskruis uit het hout van een vluchtelingenboot werd vervaardigd.

Geef een reactie op dit artikel