VISITATIE: Mgr. van den Hende en Kard. Arborelius sturen eindverslag Keulen naar Rome

Leestijd: 3 minuten
Bisschop Van den Hende (r) en de Kardinaal van Stockholm Anders Arborelius (l) Foto: EMB
Maandag 09 augustus 2021 15:23 – Bron: Redactie kerk/KNA/WDR – Beeld: PB
Vaticaanstad/Keulen/Rotterdam- De twee Bisschoppen, die als visitatoren door Paus Franciscus in juni naar het Aartsbisdom Keulen werden gezonden, hebben hun eindrapport naar Rome gestuurd. Het is nu aan Paus Franciscus er kennis van te nemen en waar nodig conclusies aan te verbinden.

Dat heeft een woordvoerster van de Bisschop van Rotterdam, Hans van den Hende, vandaag bekend gemaakt aan het Duitse Katholieke Nieuwsagentschap KNA.  Zij gaf geen commentaar op de inhoud en wees erop dat het Vaticaan verantwoordelijk is voor de verdere afhandeling. Volgens de Duitse publiek-regionale omroep WDR in Keulen, zou de Paus afgelopen vrijdag de stukken hebben ontvangen.

Tijdens het onderzoek naar en de aanpak van misbruik in het Bisdom Keulen, het grootste Bisdom in aantal Katholieken van Duitsland, was er een ernstige vertrouwenscrisis ontstaan ​​in het Bisdom. Paus Franciscus stuurde daarop de Rotterdamse Bisschop Van den Hende en de Kardinaal van Stockholm Anders Arborelius voor een zogenaamde Apostolisch visitatie (bezoek) naar Keulen om de lokale situatie en de ‘complexe pastorale situatie’ te onderzoeken. De twee bleven een week en spraken gedurende deze tijd met tal van geestelijken en leken en misbruikslachtoffers, maar ook met huidige en voormalige leden van de Bisdomsleiding.

Wat er in het verslag staat zal wel altijd een geheim blijven, al is deze Paus altijd goed voor een verrassing. Wel is zeker dat de verslagen van alle gesprekken over misstanden, ook aanbevelingen doen voor te ondernemen actie. Het rapport komt alleen de Paus onder ogen en het is aan hem om er conclusies aan te verbinden. Omroep WDR gaat in een commentaar uit van een overplaatsing van Bisschop Woelki van Keulen. Zijn geloofwaardigheid is zo ernstig aangetast, dat een aanblijven catastrofale gevolgen voor het Bisdom zal hebben. Geen enkel Bisdom in Duitsland verloor in de afgelopen twee jaar zoveel parochianen als Keulen en de leegloop is nog geen halt toegeroepen.

Paus aan zet

Paus Franciscus is nu aan zet. Concreet gaat het over de verdere loopbaan van de Aartsbisschop van Hamburg Stefan Heße (55) en hulpbisschop van Keulen Dominikus Schwaderlapp (54). De twee voormalige vicarissen-generaal in Keulen hadden hun ontslag aangeboden na de presentatie van een misbruikrapport.

Uit het onderzoek van strafrechtadvocaat Björn Gercke blijkt dat Heße zeker elf en Schwaderlapp minstens acht keer hun plichten hebben verzuimd bij de afhandeling van misstanden. De hulpbisschop van Keulen Ansgar Puff (65), die eveneens wordt beschuldigd van plichtsverzuim, laat zijn ambt rusten. De Keulse Kardinaal Rainer Maria Woelki (64) wordt door het rapport vrijgesproken. Zijn reactie op dit rapport riep echter bij velen in het Bisdom afschuw op, waardoor de kerk veel uitschrijvingen moest noteren.

Critici beschuldigen Woelki echter van moreel wangedrag en eisen zijn ontslag. Omdat hij niet wilde dat een eerste advocatenonderzoek gepubliceerd werd, zoals aanvankelijk aangekondigd, vermoeden zij een doofpotaffaire. De Paus kan ook beslissen over de toekomst van Woelki, vooral omdat de visitatie ook ging over de vraag hoeveel vertrouwen de gelovigen in het Aartsbisdom Keulen nog hebben in de leiding van hun Bisdom.

“Met de voltooiing van het rapport verloopt de apostolische visitatie zoals het hoort”, zei de mediadirecteur van het Aartsbisdom Keulen, Christoph Hardt, tegenover KNA. “Nu wachten wij – het Aartsbisdom, Kardinaal Woelki en de hulpbisschoppen Schwaderlapp en Puff – vol vertrouwen op de beslissing van Paus Franciscus.”